BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népes delegációval érkezik ma Budapestre az orosz elnök

A kétoldalú gázszerződés meghosszabbítása vagy újabb szerződéssel való kiváltása, illetve a paksi atomerőmű bővítése is szerepel Vlagyimir Putyin mai budapesti látogatásának témái között.

Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója jelezte: a Moszkva által nemrég az Európai Unió aggályai miatt leállított Déli Áramlat utáni helyzetet is elemzi Vlagyimir Putyin és vendéglátója, Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Egyezmény nem várható az egynapos viziten: a kormányfő Angela Merkel két héttel ezelőtti budapesti látogatásán azt jelezte, hogy ebben a félévben szeretnének hosszú távú megoldást találni az elvben 2015 végén lejáró, a valóságban azonban – a rugalmas szállítási feltételek miatt – ezt követően is élő szerződés utáni helyzetre.

Az orosz elnök népes delegációval érkezik a magyar fővárosba. A küldöttség tagja Szergej Lavrov külügyminiszter, de a tervek szerint Magyarországra utazik Szergej Kirijenko, a paksi beruházást végző Roszatom állami atomenergiacég vezetője, illetve Alekszej Miller Gazprom-vezér és a gázkereskedelmi cég vezérkarának több tagja.

Usakov tájékoztatása szerint a munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készített elő a Kreml. Az aláírandó megállapodások között atomenergiai szakemberek oroszországi képzéséről, a tatárföldi főváros, Kazanyban nyíló magyar főkonzulátosról, egészségügyi együttműködésről szóló egyezmények vannak. Kereskedelmi szerződések nem is nagyon lehetnének, hiszen azt jelenleg jelentősen korlátozzák az ukrajnai konfliktus miatt mindkét oldalon elfogadott tiltások.

Az ukrajnai konfliktus amúgy is rányomja a bélyegét Vlagyimir Putyin látogatására, amely az orosz elnök első hivatalos útja az Európai Unió valamely országába tavaly nyár, vagyis a Krím elfoglalása, illetve a maláj utasszállító lelövése után, és az Oroszországot érintő gazdasági szankciók életbe lépése óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.