BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durván megsarcolhatják az időseket

Félmilliárd forintnál is többet szedne be az otthonba költöző idősektől, illetve rokonaiktól a fővárosi önkormányzat - tudta meg a Népszabadság. Első lépcsőben maximum hatmillió forintot kell fizetni egy emelt szintű, illetve átlagot meghaladó férőhelyért. Emelkedett a térítési díj havi összege is.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött az egyszeri belépési hozzájárulás bevezetéséről, amelyet az idősotthonokba költöző új lakóktól kérnek a férőhelyért cserébe - írja a Népszabadság. A belépési díj a magánszolgáltatói piacon régóta ismert jelenség, ám az állami, önkormányzati fenntartók eddig nem szedhettek pénzt. A szociális törvény tavalyi módosítása azonban megteremtette ezt a lehetőséget. Ebben tolta át a kormány az önkormányzatokra a segélyezést, cserébe viszont lehetővé tette az idősek megsarcolását.

A törvény a fenntartóra bízza, hogy milyen férőhelyek esetében kér hozzájárulást. A főváros első lépésként júliustól az emelt vagy az átlagot meghaladó szintű ellátást nyújtó intézmények esetében írja elő a belépési díjat. Az előterjesztés nem szemérmeskedik: ott kell fizetni, ahol „fizetőképes kereslet van”.

Ez első körben 232 férőhelyet érint egy- és kétágyas, saját fürdővel bíró szobákban. A fizetős helyek az önkormányzat három legszebb intézményében és tagotthonaiban találhatóak. Így a kőbányai Halom és Gergely utcai, a XI. kerületi Kamaraerdei és Rupphegyi úti, illetve a XII. kerületi Kútvölgyi úti és a III. kerületi Ányos utcai idősotthonokban. Ezek közül a Halom utcai a legolcsóbb, ott 500 ezer forintot kérnek beköltözéskor, míg a XI. kerületi intézmények egyágyas szobáiért hatmilliót kell fizetni. A törvényi plafon egyébként nyolcmillió.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.