BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét jól járnak az adósok

A meglévő lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata is tovább csökkenhet a referenciarátához kötött kamatozás miatt. A forintosítással érintett devizahitelesek is jól járhatnak, hiszen az eredetihez igazodó új kamatukat még egy magasabb bubor mellett számolták ki

A lakás- és más hitellel rendelkező lakossági ügyfelek lehetnek az egyik legnagyobb nyertesei annak, hogy a jegybank újabb kamatcsökkentési periódusba kezdett. A szakértők szerint akár 1,5 százalékig is süllyedhet az alapkamat, ez pedig a budapesti bankközi kamatlábra (bubor) is hat, amelyet a hitelintézetek a legtöbb esetben referenciarátaként használnak.

A hónapokon át 2,1 százalék körüli – vagyis az alapkamattal azonos – szinten befagyott 3-12 hónapos buborráták máris 1,92-1,97 százalék között alakulnak, és még lejjebb mehetnek. A fair bankokról szóló törvény miatt ez azt jelenti, hogy nem csak az új, de a meglévő hitelek kamata is tovább csökkenhet.

A jegybank adatai szerint a lakossági forinthitelek ára a 2012. augusztustól 2014 júliusáig tartó kamatcsökkentési ciklus idején is sokat esett, a lakáshiteleknél például több mint 4 százalékpontos volt a csökkenés, így tavaly nyáron már csak 6,3 százalékos volt az átlagkamat. A piaci versenynek köszönhetően az árcsökkenés azóta sem állt meg, januárban már 5,88 százalékos átlagos kamattal kötötték meg a lakáshitel-szerződéseket. A meglévő lakáshitelek kamata is mérséklődött, igaz, valamivel lassabb mértékben, januárban a forint alapú kölcsönöknél 7,49 százalékon állt.

A kamatperiódusok a fair bankokról szóló törvény miatt ugyan legalább háromévesek, nem kell azonban az ügyfeleknek évekig várni. A legtöbb hitelnél ugyanis a bank a periódus idejére nem egy fix kamatot, hanem egy referenciakamatból és egy fix kamatfelárból álló rátát rögzít, így ha a referenciaráta változik, akkor a hitel kamata is módosul. Sok forintkölcsönnel rendelkező ügyfél így már a következő hetekben érzékelheti a 15 bázispont körüli kamatcsökkenést, ami egy 10 millió forintos lakáshitel esetében havonta egyelőre 1250 forint megtakarítást jelent. Ha azonban végbe megy az elemzők által várt összes kamatvágás, és 1,5 százalékig csökken az alapkamat, az havonta már 5 ezer forintot jelent majd a törlesztőrészleteknél.

A forintosításra váró devizahitelesek is jól járhatnak. Az erről szóló jogszabály szerint a bankok az elszámolással együtt küldik ki az új kamatról szóló értesítést is az ügyfeleknek, az új kamat pedig, amely a 3 hónapos buborhoz igazodik, nem lehet magasabb a kezdetinél. A devizahitelesek kamatfelárát így még egy magasabb, 2,1 százalék körüli buborhoz kötve kalkulálták a bankok, vagyis akinek az eredeti hitelkamata például 5 százalékos volt, 2,9 százalékos kamatfelárat kell fizessen végig az első kamatfelár-periódusban. Az első igazi forintosítás utáni törlesztőrészlet, a májusi azonban már kisebb is lehet, mint amit a levélben írt a bank a bubor csökkenése miatt.

A háztartások deviza- és forintalapú lakáshitel-állománya januárban meghaladta a 3500 milliárd, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké pedig a 2200 milliárd forintot. Ebből persze a forintosítás és az elszámolás után lapunk számításai szerint csak körülbelül 4600 milliárd forintnyi marad, egy 60 bázispontos alapkamat-csökkentés így is nagyjából 25-30 milliárd forintot hagyna évente az adósok zsebében.

Nem sért alkotmányt a perek felfüggesztése

Az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes, hogy a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvény felfüggesztette a fogyasztó és a pénzügyi intézmény közötti devizahitel-szerződés érvénytelenségére irányuló pereket.

A testület szerint azáltal, hogy a pereket felfüggesztették az elszámolás lezárásáig, a feleknek az eljárás ésszerű időn belül való befejezéséhez való joga csak oly mértékben szenved sérelmet, amit a korlátozás alkotmányosan igazolható céljának elérése indokol.

Országszerte mintegy 12 ezer folyamatban lévő devizahiteles pert függesztettek fel a bíróságok a tavalyi év második felében az elszámolások lezárultáig, várhatóan ez év végéig.

A testület szerint azáltal, hogy a pereket felfüggesztették az elszámolás lezárásáig, a feleknek az eljárás ésszerű időn belül való befejezéséhez való joga csak oly mértékben szenved sérelmet, amit a korlátozás alkotmányosan igazolható céljának elérése indokol.

Országszerte mintegy 12 ezer folyamatban lévő devizahiteles pert függesztettek fel a bíróságok a tavalyi év második felében az elszámolások lezárultáig, várhatóan ez év végéig. Lakáshitel-ajánlatból eddig sem volt hiány, de az alacsonyabb bankközi kamattal még jobban járhatnak az ügyfelek -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.