BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a munkanélküliség és lassult a defláció Görögországban

A görög statisztikai hivatal (Elstat) csütörtökön kiadott jelentése szerint januárban szezonális kiigazítással 25,7 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a decemberi 25,9 százalékról. A ráta 2013 szeptemberében tetőzött 28 százalékon. Az idén januári 25,7 százalék több mint duplája az euróövezeti 11,3 százalékos munkanélküliségi rátának. 

Az Elstat arról is beszámolt, hogy a fogyasztói árak 2,1 százalékkal csökkentek márciusban az előző év azonos időszakához képest a februári 2,2 százalék után. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) módszertanával számolt harmonizált fogyasztói árindex nem változott, februárban és márciusban is 1,9 százalékos csökkenést mutatott éves összevetésben. 

Az euróövezet 19 országában márciusban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves összehasonlításban. Görögországban az utóbbi 25 hónapban folyamatosan csökkentek az árak a mély gazdasági válságnak, valamint a bérek és a nyugdíjak csökkentésének következményeként. A defláció 2013 novemberében érte el a mélypontot 2,9 százalékos éves szintű árcsökkenéssel. Tavaly 1,3 százalékkal estek a fogyasztói árak 2013-hoz képest.

Görögország gazdasága 0,7 százalékkal bővült tavaly, és a várakozások szerint idén folytatódik a növekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.