BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erre panaszkodik a nyaraló magyar

Nyakunkon a turistaszezon, és szerencsére a belföldi turizmus is évről évre élénkebb. Nem is csoda, hiszen van mire büszkének lennünk, és hazánkfiai is egyre inkább felismerik, hogy Magyarországon utazni jó. Noha kevesen is vitatkoznának azzal, hogy üdülni itthon is csodálatos dolog, a belföldön vakációzóktól azért hallhatunk vicces, megdöbbentő és meglehetősen extrém történeteket. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat, íme!

Ezek a leggyakoribb panaszok

Nem kapott számlát, kedvetlen a pincér, túl meleg vagy hideg van a hotelszobában – Ignácz Dalma, az Ittjártam.hu szakértője szerint ezek teljesen hétköznapi panaszok. Mint ahogyan az is, hogy az egyes éttermekben keveslik az ételválasztékot a vendégek, vagy úgy értékelik, hogy nem megfelelő hőmérsékletűek a különféle fogások. A belföldi turisták nemritkán nehezményezik azt is, hogy a wellness részleg nem is akkora, mint amekkorának azt a fotókon látták, de sokaknál az egyes wellness szállodák „pancsolós” részeinek állapota is kiveri a biztosítékot. És „klasszikus átvágásnak” számít az is – főleg azokon a helyeken, amelyekről egyébként sem túl jó a vendégek véleménye –, hogy többet számláznak ki, mint amennyit egyébként fizetni kellene…

Borsos árat fizetett a kétgyermekes család

Tévedni emberi dolog, tartja a mondás, ám valószínűleg mindez nem vigasztalta olvasónkat, akinek nyaralása tavaly óriási kudarccal végződött. Pontosabban: az a bizonyos vakáció el sem kezdődött. Történt ugyanis, hogy Attila a feleségével és két kisgyermekével egy balatoni szállást foglalt hónapokkal a szabadsága előtt, amelyről a helyszínre érve derült ki, hogy bizony nem üres. Azt nem tudni, hogy a német család még vagy már ott lakott, az viszont Attila szerint valószínű, hogy azért övék volt az elsőség, mert egy „visszautasíthatatlanul egyedi ajánlatot” tettek a szállásadónak.
– Ugyan felajánlottak két, szerintük „minőségi ugrást” jelentő csereházat, de ezek közül az egyik a város hajnaltól nyüzsgő piaca mellett állt, a másik pedig egy tetőtéri lakrész volt, a földszinten házinénivel, és a mindennapi élet kellékeivel telezsúfolt kerttel, ahol nyugágy, pázsit és tűzrakóhely helyett farakás, építési törmelék és szerteszórt szerszámok vártak bennünket – emlékezett vissza olvasónk. Attiláék az ajánlott „minőségi cserét” természetesen nem fogadták el, és miután augusztus első hetében nemhogy a Balatonnál, de az ország más víz közeli régiójában is szinte lehetetlen szabad szállást találni, hazautaztak. A család nem hagyta annyiban: több hétig tartó levelezés után végül sikerült kiharcolniuk, hogy visszakapják a befizetett összeget.

Különös, nemkívánatos vendég az asztalnál

Ignácz Dalma elmondta, hogy nem ritkán találkoznak extrémebb esetekkel is.
– Gyakran értesülünk egyes szállások megkérdőjelezhető tisztaságáról is, nem egy vendég panaszkodott már poros szobára, takarítatlan éttermi mellékhelyiségekre, de volt már példa használt bugyira az ágy alatt, fürdőszobai penésztenyészetre és bogártetemekkel teli helyiségekre is – magyarázta a szakértő.
Apropó, bogarak! Még a sokat látott étterembe járók is valószínűleg annyira meglepődtek volna a „hozzájuk csatlakozó”, különös vendégen, mint ahogyan meglepődtek egy névnapot ünneplő baráti társaság tagjai is. Történt ugyanis, hogy az ételhez kapott kenyereskosárból a puha szeletek közül egy csótány nézett vissza…

Amikor a vendéglátók is mérgelődnek 

Noha azt gondolnánk, csak a vendégek panaszkodhatnak, jó, ha tudjuk: legyen szó étterem- vagy szállástulajdonosról, alkalomadtán bizony nekik is van okuk bosszankodni. A modortalan vakációzók kellemetlenkedéseit már alighanem megszokhatták, rezzenéstelen arccal, sőt talán mosolyogva is tudják már kezelni az igazságtalan helyzeteket, és legtöbben már afölött is szemet hunynak, hogy nap mint nap tucatnyi szállodai törölközőnek és szappannak kél lába. Egy valami azonban őket is bántja: a figyelmetlenségből, tájékozatlanságból adódó vendégvélemény. Mert bár a nyaraló mérgelődik a kikért, „borzasztóan majonézes” dzadziki miatt, ám azt nem tudja, hogy a kifogásolt étel valójában nem is tartalmaz majonézt... És annak a wellness hotel medencéje körül figyelő úszómesternek sem esik túl jól a kritika, aki azért nem szól a hangos gyerekekre, mert korábban nem egy anyuka és apuka fenyegette meg: ha rászól a csemetéjére, kirúgatja.

Szerencsére a dicséretet sem felejtik el

A szakértő szerint az értékelések alapján azok a vendéglátók kapnak jó pontokat, akik ezért igyekeznek is tenni például kedves személyzettel, igényes, kiszámítható szolgáltatásokkal, jó minőségű étellel, tisztasággal.
– A nagyobb szálláshelyeknél, hoteleknél kiváló értékelések főként akkor jönnek, ha az élmények összhangban vannak azzal, amit a hely marketingje sugall. A kisebb helyeken ezzel szemben előnyben vannak azok a vendéglátók, akik szeretnek a vendégek közelében lenni, segíteni, barátkozni. Ez bizony nagyon sokat dobhat a nyaralók hangulatán, pláne, ha azok kifejezetten ezt keresik – tette hozzá a szakértő.
Egyébként a belföldi turisták ugyanolyan szívesen veszik, ha egy étteremben beáll a tulaj felszolgálni, vagy épp arról érdeklődik, hogy ízlik az étel.

Feketelistán a rendbontó kínai turisták

Feketelistára teszik mostantól a szabályszegő kínai turistákat – így döntöttek a kínai turisztikai szervezetek. A China Daily című angol nyelvű napilap beszámolója szerint ezentúl egy országos adatbázisba kerülnek azok az utazók, akik nem tudnak kulturáltan viselkedni. A büntetés többek között a tömegközlekedési eszközökön kellemetlenkedőknek, a közlétesítmények, történelmi emlékek megrongálóinak, a célországban a helyi szokások figyelmen kívül hagyóinak jár, emellett a szerencsejáték és a szexuális szolgáltatások igénybevétele is tilos. Az illetékesek reményei szerint a szigorítás elrettentő erejű lesz, már csak azért is, mert a feketelistásoknak azzal is kell majd számolniuk, hogy az utazási irodák, szállodák, légi társaságok nem kérnek majd belőlük. Arról nem is beszélve, hogy a vízumkérelmek kapcsán is előkerülhet a névsor, és akár a vámhivatalok, bankok is elővehetik azt. A China Daily szakértője szerint a büntetés helyett inkább oktatással, neveléssel és jó példamutatással lehetne jó útra téríteni a rendbontókat, ráadásul a listázással a személyiségi jogok is sérülhetnek.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.