BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A közteherviselésről és a NAV-törvényről is vitáztak a parlamentben

Az otthonteremtés nehézségeiről, az igazságos közteherviselésről és a családok támogatásáról is szó volt a jövő évi adóváltoztatásokról folytatott parlamenti általános vitában, szombaton. Ezt követően a Ház megkezdte a NAV-törvény módosításának vitáját.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a demográfiai statisztikákról szólva feltette a kérdést: az elköltözöttek külföldön született gyermekei növelik-e a születésszámot? A halálozások száma szerinte növekedett, 2014 első negyedévéhez képest 15 százalékkal. A magyar reprodukcióba vetett programok nagyobb támogatását javasolta.

A politikus kilátástalannak ítélte az otthonteremtést, szerinte sokak azért hagyják el az országot, mert húszéves távlatban, családi segítség nélkül nem lehet egy 60 négyzetméteres lakást venni.

MSZP: nincs számottevő elmozdulás az igazságos közteherviselés felé

Józsa István (MSZP) szerint már az 1848-as 12 pontnak is az egyike volt az igazságos közteherviselés, de a mostani változások nem jelentenek számottevő elmozdulást ebbe az irányba. Arra kérte a kormányt, hogy ne csak szavakban akarjon jót, és valódi intézkedéseket hozzon.

A szocialista képviselő óvta a kormányt a "szédelgő túldicséréstől", ugyanis ezzel a kormány hitele veszne el, márpedig ennek megléte azért fontos, mert - mint mondta - a befektetők nincsenek túlzott bizalommal a kormány iránt.

Józsa István kijelentette: a 2008-2009-es válságmenedzselésben a Bajnai-kormány sikeres volt. A szintén MSZP-s Gúr Nándor valós adópolitikát és bérnövelést sürgetett, és azt tanácsolta a kormánynak, hogy mindig az egymillió munkahely ígérete lebegjen a szemük előtt.

Emmi: ez az első kormány, amely tenni próbál a népesség csökkenése ellen

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte: a mostani kormány az első, amely szembenézett a demográfiai helyzettel, és tenni próbál a népesség csökkenése ellen azért, hogy a vágyott gyermekek valóban megszülessenek Magyarországon. Úgy vélte, a jövő évi költségvetés és az adótörvények a családok jólétéről szólnak és a felelős kormányzati magatartást tükrözik.

Mint mondta, a legfontosabb a kiszámíthatóság, a tervezhetőség a családtámogatási rendszerben, az elmúlt öt évben is ezt tartották szem előtt, és ezt követően is így tesznek. Az elmúlt években egymillió forintnak megfelelő összeg maradt egy átlagos családnál - közölte. Az államtitkár arra is kitért, hogy hamarosan olyan otthonteremtési kedvezményt vezetnek be, amelyet jövőre 12 ezer család vehet igénybe.

NGM: változatlanok maradnak az adórendszer alapjai

Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára zárszavában hangsúlyozta: a javaslatok az idén is illeszkednek az eddig megfogalmazott célokhoz, vagyis hogy az adórendszer súlypontja a fogyasztási, a környezet- és egészségvédelmi típusú adók legyenek, a jövedelemadók pedig fokozatosan csökkenjenek. Az adórendszer alapjai jövőre is változatlanok maradnak, mert már bebizonyosodott, hogy ez az adórendszer egyszerre biztosítja a pénzügyi stabilitást, a szociális biztonságot és a gazdasági növekedést - magyarázta. Hozzáfűzte: az adórendszer alappillére továbbra is a munka és a családok megbecsülése marad.

Közölte: a kormány kitart amellett, hogy minden gazdasági szereplőnek a teherbíró képességével arányosan ki kell vennie a részét a közteherviselésből. Az államtitkár megjegyezte: jelenleg csak kettővel van több adónem, mint 2010-ben.

NGM: a NAV-törvényt hozzá kell igazítani a hivatásosok szolgálati törvényéhez

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvényt hozzá kell igazítani a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló nemrégiben elfogadott új törvényhez - indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást.

Orbán Gábor emlékeztetett arra, hogy a NAV megalakulása óta rendvédelmi feladatokat is ellátó kormányhivatal, amelyben közel 5500 hivatásos pénzügyőr dolgozik.

Hozzátette: az új szolgálati törvénnyel összhangban szabályozni kell az illetményre és egyéb juttatásokra, vagy a fegyelmi, kártérítési eljárásra vonatkozó szabályokat a NAV-törvény eltérő fogalomhasználata, illetve az adóhivatalnál irányadó előmeneteli, illetve illetményszabályok miatt.

Ismertetése szerint a törvényjavaslat tartalmazza az újonnan megjelenő, közvádra üldözendő bűntett miatt indított büntetőeljárás során szükséges belső intézkedéseket is. Az államtitkár elmondta, a módosítások hatálybalépésének időpontja július 1-je, amely így igazodik az új jogállási törvény hatálybalépéséhez.
   
Fidesz: közös érdek, hogy hatékonyan szedjék be a közterheket
       
Riz Gábor, a Fidesz vezérszónoka közös érdeknek nevezte, hogy a NAV időben, pontosan szedje be a közterheket. Indokoltnak tartotta a jogállás és a fizetés szabályozását és egyes fegyelmi szabályok megfeleltetését a hivatásosok szolgálati törvényének.

A kormánypárti politikus azt mondta: az adóbeszedés hatékonyságának javítása mellett fontos, hogy a vállalkozások, magánemberek terhei csökkenjenek.

Riz Gábor méltatta az informatikai eszközökkel történő ellenőrzések hatékonyságát, egyúttal köszönetet mondott az adóhatóság dolgozóinak munkájáért. Fontosnak tartotta azt is, hogy a nemzetgazdasági miniszter negyedévente 6 milliárd 250 millió forinttal emelheti a hatóság személyi juttatásait, amennyiben teljesülnek a negyedéves bevételi tervek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.