BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszerre adna és elvenne az egészségügytől a brit kormány

Az évtized végéig legalább nyolcmilliárd fonttal (3400 milliárd forinttal) emelné a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) 100 milliárd font körüli költségvetését David Cameron kormányfő.

Az újraválasztása utáni első fontos beszédében, egy West Midlands-i egészségházban a konzervatív politikus, megerősítve pártja kampányának az egészségügy fejlesztésére vonatkozó ígéretét, arról is beszélt, hogy legalább ötezerrel növelik meg a háziorvosok/általános orvosok jelenleg 32 ezres létszámát, és a világon elsőként hétnapos rendelésre állnak át. Ennek szükségességét Cameron szerint az is bizonyítja, hogy a vasárnap kórházba kerülők körében a halálozási ráta 16 százalékkal magasabb a hétközben orvoshoz látogatókénál.

Mindez jól hangzik, de a képlet ennél bonyolultabb: az NHS-nek ugyanis a szolgálat becslése szerint 2020-ig 30 milliárd font bevonására van szüksége a működés fenntartásához. A nyolcmilliárdnyi friss forráson túl szükséges 22 milliárdot viszont a rendszer hatékonyságának növelésével spórolnának meg. Jeremy Hunt egészségügyi miniszter a konkrét tervekről annyit mondott a BBC 4 rádiónak, hogy egyes laborvizsgálatokat orvosok helyett nővérek végeznének el.

Az NHS vezetői és az orvosszervezetek szerint ez édeskevés: ők úgy látják, a súlyos pénzhiány a hétnapos szolgáltatásról szóló terveket is meghiúsítja. A szakszervezetek más területeken is aggódnak az állami kiadások visszafogása miatt. A köztisztviselőket képviselő FDA főtitkára a Financial Timesnak úgy nyilatkozott: akár százezerrel is csökkenhet a most induló parlamenti ciklus idején a kormányzati dolgozók létszáma.

Az üzleti lap emlékeztet: George Osborne pénzügyminiszter a tervek szerint július 8-án nyújtja be a költségvetés választások utáni, megújított verzióját. A szokatlan, a „választási ígéretek betartása” érdekében teendő lépés részleteiről egyelőre nem nyilatkozik a tárca, nem esett szó róla a parlament tegnap délutáni alakuló ülésén sem. Így egyelőre azt sem tudni, a „versenyképességet növelő” lépések között mekkora hangsúlyt kap a korábban belengetett 12 milliárd fontos kiigazítási csomag. Azokra a találgatásokra, amelyek szerint ezt az összeget a jóléti támogatásoktól vonná el a kormány, Osborne korábban azt írta a Sun című lapnak: igyekeznek arra összpontosítani, hogy az kapjon a forrásokból, aki fizetett ezért.

Siettetnék a népszavazást

A brit ellenzék is beállt az EU-tagságról szóló népszavazás támogatói közé. A Munkáspárt több vezető politikusa szerint jobb lenne már túlesni rajta, a befektetői hajlandóságot csökkentő bizonytalanság miatt. Hasonlóan nyilatkozott Mark Carney, a brit jegybank elnöke is.

A JCB gépgyártó cég vezetője viszont tegnap azt mondta a BBC-nek, az ország jobban járna, ha kilépne az EU-ból. „A világ 5-6. legnagyobb gazdasága a miénk, megállnánk a saját lábunkon is” – érvelt.

A JCB gépgyártó cég vezetője viszont tegnap azt mondta a BBC-nek, az ország jobban járna, ha kilépne az EU-ból. „A világ 5-6. legnagyobb gazdasága a miénk, megállnánk a saját lábunkon is” – érvelt. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.