BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Importhúson csalt 400 millió forint áfát a lebukott bűnszervezet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy hússal kereskedő bűnszervezet tevékenységét számolták fel, költségvetési csalás miatt hat embert vettek őrizetbe.

A gyanú szerint két Bács-Kiskun megyei férfi irányította azt a bűnszervezetet, amely főként szlovák, lengyel, osztrák és román nagykereskedőktől vásárolt előhűtött és fagyasztott húsárut. Ezt magyar cégeiken keresztül Magyarországon értékesítették, azonban az áfa fizetést elkerülték. Keresztbeszámlázásos áfacsalási módszerrel csaknem négyszázmillió forintot csaltak el.

A nyomozók 50 helyszínen tartottak házkutatást. Lefoglalták és elszállították a bűncselekmény bizonyítékait, és a bűnszervezet egyik vezetője, továbbá egy másik gyanúsított nagy értékű, szlovák rendszámú gépjárművét. A hús szállítására használt teherautókat, valamint a bűnszervezet másik vezetőjének lakásán talált több mint nyolcmillió forint készpénzt, illetve bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket is zároltak. Az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére eddig összesen csaknem negyedmilliárd forint értékű vagyont zároltak.

Zárlat lóvész miatt

Az ország nyolc megyéjének tíz településén kellett forgalmi korlátozást elrendelnie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), hogy megakadályozza a lovakra veszélyes fertőző kevésvérűség (FKV) terjedését. A Nébih szerint az állategészségügyi igazgatóságuk fertőző kevésvérűséget állapított meg egy Veszprém megyéből származó beteg lóban. Ezt követően a hatóság több lovat karanténba helyezett. Az elmúlt 2 hónapban a lovak kötelező fertőző kevésvérűség és takonykór ellenőrző vizsgálatra beküldött minták száma jelentősen nőtt, a vizsgálatok további 4 fertőzöttségre gyanús pozitív mintát jeleztek. Ezeknek az állatoknak a forgalmát is korlátozzák, amíg a betegséget a további vizsgálatok megerősítik vagy kizárják.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.