BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nagyobb területet ellenőriz Lázár

Egy új törvénymódosító javaslat szerint az ENKSZ és a KAF fölötti tulajdonosi jogokat is kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter gyakorolja. A cél az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyabbá tétele.

A kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter gyakorolja a tulajdonosi jogokat az MFB Zrt., a Magyar Posta Zrt., az ENKSZ Zrt. és a KAF Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt. felett a T/4853. számú törvényjavaslat szerint, amely az egyes állami vagyont érintő törvények módosításáról szóló törvényt módosítaná.

A tulajdonosi jogok változásának a javaslat szerint az a feltétele, hogy arról a miniszteri rendelet nem rendelkezzen másként. A módosítást Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nyújtotta be. A változtatásban az ENKSZ és a KAF felügyeletének a változtatása az újdonság, a többi felsorolt szervezet fölötti, állami tulajdonosi jogokat ugyanis eddig is Lázár János gyakorolta.

A javaslat szerint a kormány által az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek éves beszámolási kötelezettségének határideje szeptember 30-ról december 30-ra tolódna ki, az állami vagyon értékesítése kibővülne az elektronikus árveréssel.

2016. január 1-jén ingyen, de 2015. december 31-i nyilvántartási értéken az MNV tulajdonába kerülnek azok az immateriális javak, tárgyi eszközök és készletek, amelyek az MNV-re bízott vagyon olyan elemei, amelyekre az MNV működéséhez szükség van. 

Az általános indoklás szerint a változtatásra azért van szükség, hogy rugalmasabbá, hatékonyabbá és gyorsabbá váljon az állami vagyongazdálkodás. Ennek érdekében időszerűvé vált a modern elektronikus technológiák alkalmazása is, első lépésben az állami vagyon értékesítésének a lehetővé tétele az információs társadalom igényeihez történő igazításával. Az MNV ugyanis az állam örökösi minőségében nagy mennyiségű hagyatéki ingósághoz jut, ezek értékesítése, valamint a beszerzett és elavult készletek értékesítése is megtörténhet az új, elektronikus rendszerrel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.