BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszavazták a GMO-tiltásra szabad kezet adó törvényt

Az Országgyűlés szerdán törvénymódosítással ültette át a magyar jogrendbe azt az európai irányelvet, amellyel megőrizhető Magyarország GMO-mentessége, a képviselők 161 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 4 tartózkodás mellett fogadták el a földművelésügyi miniszter javaslatát.

Januárban az Európai Unió a tagállamok hatáskörébe utalta a GMO-növények termesztését (illetve annak tiltását) azzal, hogy jelentősen kibővítette a kimaradás lehetőségét az EU-ban amúgy engedélyezett rendszerből.

Jelenleg a GMO-növényeket tekintve nincs egyetértés a tagállamok között, az ellenzők miatt azonban a legtöbb ilyen termék termesztése nem engedélyezett az EU-ban. A közösség eddig egy kukoricafajta, a MON810 termesztését engedélyezte, ezt Spanyolországban, Portugáliában és Csehországban termesztik. Ezen felül azonban nagyjából 50 genetikailag módosított termék van forgalomban, főleg takarmányösszetevők. Az ellentmondás feloldására az EU a tagállamokra bízta a döntést.

Magyarország az eddiginél hatásosabban kívánja ösztönözni a genetikailag módosított szervezetektől mentes szója termesztését - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt szerint 2020-ig a GMO-mentes szója termesztéséhez hektáronként 60 ezer forint támogatást biztosítanak a gazdálkodóknak. Így azt remélik, hogy a 40 ezer hektár körüli szója-termőterület háromszorosára nő.

A hazai állattenyésztésben is széles körben használt szója kiváltásához azonban alighanem több kellene, és a hazai termőterületből több százezer hektárt kellene szójatermesztésbe fogni. Ráadásul az itteni éghajlaton ugyan megterem a szója, de messze nem akkora terméshozamokkal, mint Dél-Amerikában.

A Világgazdaságnak a témában korábban név nélkül nyilatkozó szakértők szerint továbbá jelentősen, akár 10–20 százalékkal is megdrágítaná az élelmiszerek árát, ezzel veszélyeztetné a hazai termékek versenyképességét az, ha Magyarország tisztán GMO-mentes gyártásra állna át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.