BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baj lesz, ha nincs adókártyája a gyereknek - családosok rohamjára vár a NAV

Jövőre már csak olyan gyerek után lehet igénybe venni családi adókedvezményt, akinek van adóazonosító jele, ám erről sokan még nem tudnak.

Több százezer családnak is szüksége lehet adókártyára a jövőben amiatt, hogy január elsejétől kizárólag olyan gyerek után lehet igénybe venni családi adókedvezményt, akinek van adóazonosító jele - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte viszont csak akkor adott ki ilyet a hatóság, ha külön kérte a szülő. Adókártya pedig csak a 2008 után születettek esetében járt, s náluk is lehettek kivételek.

Sokan egyelőre nem értesültek erről, az igazán nagy roham ősszel várható az adóhatóságnál. A Magyar Nemzet információi szerint azonban már most van olyan kirendeltség, ahol naponta csaknem százan próbálnak a megfelelő nyomtatvány kitöltésével adókártyát kérni a gyereküknek.

Az adóhivatal a visszaélések elleni küzdelemmel indokolta a változtatást; mint írták, a jövőben pontosabban nyomon követhető, hogy kik után akarják igénybe venni a családi adókedvezményt - írja a Magyar Nemzet.

2013-ban 88 689, 2014-ben pedig 91 510 gyerek született, vagyis akár több százezer olyan gyerek is lehet az országban, akinek nincs még adókártyája, azaz jövőre már nem lehet érvényesíteni utána a kedvezményt. A gyermek adókártyáját persze már rögtön a születése után lehetett kérni, csakhogy nyilván sokan feleslegesnek tartották az ilyet egy újszülött vagy később egy kisgyerek esetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.