BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ekkora mentőhitel kellene a görögöknek az IMF szerint

A görögöknek 51,9 milliárd eurós újabb mentőcsomagra lenne szükségük ahhoz, hogy a következő három évben stabilizálni tudják a finanszírozásukat – áll a Nemzetközi Valutaalap elemzésében. (Alekszisz Ciprasz kedden 29,2 milliárd eurós mentőhitelt kért az uniós állandó mentőalapból.) Az IMF szerint ugyanakkor egy nagy mértékű adósságleírás is szükségessé válhat, ha a gazdaság nem növekszik a várt ütemben és az athéni vezetés nem valósítja meg a szükséges reformintézkedéseket. Ennek összege az IMF szerint elérheti az első, 53,1 milliárdos mentőhitel összegét is.

A szervezet rendes felülvizsgálatának június 26-ára datált vázlatában, amelyet a Financial Times brüsszeli szerkesztőségi blogja tegnap délután közölt, erre az évre nem számol növekedéssel, erre az évre nem számol növekedéssel, jövőre pedig alaphelyzetben 2 százalékkal számol. Ehhez azonban hozzá kell tenni azt is, hogy az elemzés a június közepi állapotot veszi alapul, azóta pedig nagyban romlottak az ország finanszírozási feltételei. Hétfő óta bankzárlat van érvényben, amely a Nikosz Pappasz kancelláriaminiszter tegnapi közlése szerint a hitelezőkkel való megállapodásig maradhat fenn, szerdán az IMF és az euróövezeti mentőalap is csődeseménynek nyilvánította az ország esetében, hogy nem fizették ki a valutaalap felé aktuális, 1,55 milliárd eurós törlesztőrészletet, és emiatt a napokban mindhárom nagy hitelminősítő lejjebb sorolta korábban is mélyen a spekulatív kategóriában levő adósságosztályzatukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.