BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új javaslat nélkül érkezett a görög kormány - bukják a tárgyalást?

Német lapértesülés szerint Görögország azt tervezi, hogy új kérelmet nyújt be az euróövezet mentőalapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak (ESM). A Handelsblatt egy euróövezeti tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek kedd délután Brüsszelben tartott ülésén jelentette be a görög fél ezt a szándékát. A kérelem írott formában még nem készült el.

A Financial Times korábban úgy értesült, hogy Görögország új javaslat nélkül érkezett az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozójára. A lap brüsszeli irodavezetője két euróövezeti tisztségviselőre hivatkozva közölte ezt a Twitteren, hozzátéve, egy harmadik forrása azt jelezte: a javaslat holnapra készül el. Mint írták, szóban ismerteti a görög kormány, hogy mit terveznek. A Reuters szerint talán holnap lesz javaslat.

A tanácskozása után Alexander Stubb, finn pénzügyminiszter azt írta Twitter-bejegyzésében: nincs további görög adósságelengedés. Emlékeztetett: korábban már volt adósságleírás.

Az Eurogroup vezetője, Jeroen Dijsselbloem a vasárnapi népszavazás után azt közölte: Athénnal újrakezdik a tárgyalásokat, ám csak akkor, ha új javaslatokkal érkeznek a kedd délutánra összehívott rendkívüli ülésre. Erről a javaslatról kellene tárgyalnia az euróövezeti állam- és kormányfők este hat órakor kezdődő csúcstalálkozójának is.

Korábban a Süddeutsche Zeitung arról írt: a görög kormány fenntartaná a szigetek áfakedvezményét, valamint az éttermek áfakulcsát is 13 százalékon hagynák. Úgy tudni, hogy a védelmi kiadások kisebb csökkentését is felajánlották a további hitelért. A német lap úgy értékelte mindezt: az újabb hasonló ahhoz, amit a görögök elutasítottak a népszavazáson.

Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit összefogó Eurócsoport elnöke azt nyilatkozta: még nem látta a görögök javaslatát.

Segélyt kaphatnak a görögök

Humanitárius segélyt kaphat Görögország - írta a capital.gr. A portál úgy tudja, hogy az Eurócsoport úgy döntött, egy napon belül egymilliárd eurós humanitárius segélyt adnak.

Mint írják, ennek a segélynek nincs köze a mostani hitelprogramokhoz. Az olasz Ansa hírügynökség azt írta, hogy a görög kormány hétmilliárd eurós kölcsönt kértek 48 órán belülre - az időpont azért különösen fontos, mert csütörtökön kéne kinyitniuk a görög bankoknak.

Dijsselbloem: az Eurócsoport várja a görög javaslatokat

Az Eurócsoport várja az athéni kormány új javaslatait a görög adósságválság megoldása érdekében - közölte az euróövezeti országok pénzügyminiszteri testületének keddi brüsszeli ülése előtt annak vezetője, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter.

Dijsselbloem a várakozó újságíróknak elmondta, hogy a testületi ülés előtt kétoldalú megbeszélést folytat Evklídisz Cakalotosz új görög pénzügyminiszterrel. Cakalotosz elődje, Janisz Varufakisz közvetlenül a vasárnapi görögországi népszavazás után mondott le miniszteri tisztségéről.

"Még nem láttam a görög kormány javaslatát. Az ülés előtt találkozom a görög pénzügyminiszterrel, aztán meglátjuk" - mondta az Eurócsoport elnöke. Dijsselbloem szerint a görög kormányon a sor, hogy megmutassa, miként tud megállapodni a hitelezőkkel.

Az Eurócsoport elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelezők és Athén eddig eredménytelen egyeztetésének ügyében a görög kormányra nehezedik a nagyobb nyomás, hiszen az országban súlyos a helyzet, a bankok zárva tartanak.

"Úgy sejtem, a görög kormány érdekelt abban, hogy rövid időn belül komoly és hiteles megoldással álljon elő" - fogalmazott Dijsselbloem.

A holland pénzügyi tárca irányítója úgy vélekedett: az elmúlt hónapokban megmutatkozott, hogy az általa vezetett testület egységes hozzáállást tanúsított a görög adósságprogléma ügyében, és minden tőle telhetőt megtett az eurózóna erősítése, de legalább egybentartása érdekében. Hangsúlyozta ugyanakkor: az euróövezet egységének megőrzése mellett az is fontos, hogy elkerüljék az olyan végkifejletet, amely ront az eurózóna szavahihetőségén. 

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke az Eurócsoport tanácskozására érkezve azt hangsúlyozta: csak akkor tudnak majd előrelépni, ha sikerül helyreállítani a bizalmat az euróövezet jelenleg 19 országa között.

A lett politikus megerősítette: olyan megállapodást akarnak elérni, amelynek révén elkerülhető a "grexit", Görögország távozása az euróövezetből. Ha azonban a a bizalmat nem sikerül helyreállítani, és nem állítanak össze hiteles görög reformcsomagot, akkor a grexit sem zárható ki - tette hozzá.

A Fitch Ratings szerint nem valószínű, hogy a hitelezők azonnal jelentősebb engedményeket tennének

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerint ha a felek vissza is ülnek a tárgyalóasztalhoz, nem valószínű, hogy a hitelezők azonnal jelentősebb engedményeket tennének a megállapodáshoz szükséges gazdaságpolitikai feltételrendszerben.

Az előrelépés eddigi hiánya és a bizalom eróziója miatt nehéz lesz akár csupán egy korlátozott egyezség elérése is július 20-áig, amikor lejár egy 3,5 milliárd eurós görög kötvénykötelezettség az eurójegybankkal (EKB) szemben - áll a Fitch elemzésében.

Szerdáig hosszabbítják meg a bankzárat

Görög banki források hétfőn azt közölték, hogy pár nappal - vagyis szerdáig- meghosszabbítják a bankzárlatot.

Stefan Schneider, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint elképzelhető, hogy a bankok a jelenlegi 60 eurós után 20 eurós napi készpénzfelvételi limitet vezetnek be.

Stílusában simulékony, nézeteiben radikális utód

Efklídisz Cakalótosz új görög pénzügyminiszter nem ismeretlen az európai partnerek előtt: amikor április végén Varufakisz összeveszett euróövezeti kollégáival, a kedélyek megnyugtatásának érdekében őt nevezték ki helyette főtárgyalónak. Nem véletlenül: az 55 éves, Hollandiában született, tanulmányait pedig Nagy-Britanniában végző közgazdászprofesszor stílusa ugyanis szöges ellentéte szabadszájú elődjének.

Politikai múltjukban azonban nincs nagy különbség: a görög ifjúkommunista mozgalomnak volt a tagja, baloldali és antiglobalista világképe határozza meg nézeteit. Komoly különbséget a stíluson kívül politikai aktivitásukban láthatunk: amíg Varufakisz parlamenti képviselő ugyan, de nem tagja a Szirizának, Cakalótoszt 2012-ben már a radikális baloldali pártszövetség színeiben választották meg az athéni törvényhozás tagjának. A párt gazdaságpolitikáját meghatározó tagnak tartják, marxista nézeteit Varufakisznál is radikálisabbnak ítélik. Elődjéhez hasonlóan támogatja ugyanakkor az euróövezeti tagság fenntartását, elutasítja viszont az ennek érdekében elvárt megszorításokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.