BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Airbnb: adószám és jegyzői engedély kell

Majdhogynem vállalkozóvá kell vállniuk azoknak, akik Airbnb-n át adják ki a lakásukat. Az adóhivatal szerint turisztikai jellegű bérbeadás üzletszerű gazdasági tevékenység, amihez jegyzői engedély és legalább adószám (meg nyugtatömb) is kell.

Amíg ingatlant bérbe adni adószám nélkül is lehet, a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás esetében kötelező az adószám - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAv szerint a tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás mentes az áfa alól, a havi lakbérről számlát nem, csak átvételi elismervényt ki kell állítani. Annyi is elég, ha nyomon követhetően jegyzik a tulajdonos bevételét - hangsúlyozzák az adóhatóságnál. A jövedelem után (amelyet meg lehet állapítani költségátalánnyal, vagy tételes költségelszámolással is) negyedévenként csak adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban kell bevallani: az adó 16 százalék, amihez egymilliós jövedelem felett 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás jön.

A turisztikai jellegű bérbeadás - és ilyen az Airbnb is – az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik. Ez a NAV szerint üzletszerű gazdasági tevékenységet jelent, rendszerint nem huzamos jellegű, pihenésre szolgáló szálláshelyet és ezzel összefüggő szolgáltatásokat kínál ilyenkor a bérbeadó. A hivatal szerint az ingatlantulajdonosok ebben az esetben vállalkozók, és többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak.

A hivatal szerint a legtöbben adószámos magánszemélyként adnak szállást a vendégeknek. Ám bárhogy is legyen: a szálláshely-szolgáltatás az adott település jegyzőjének engedélyéhez kötött és csak adószámmal lehet végezni - hívja fel a figyelmet a NAV.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.