BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfacsökkentést és exporttámogatást vár el a Tej Terméktanács

Azonnali lépéseket kér a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége a kormánytól és Brüsszeltől is a kedvezőtlen tejpiaci helyzet miatt – közölte a terméktanács. Javaslataik között szerepel, hogy a tejek kerüljenek az ötszázalékos áfakörbe 2016. január 1-jétől. Azt is elvárják, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mértéke maradjon a 2012 előtti szinten – a közterhet jelenleg nem szedheti be az állm, miután az Európai Bizottság vizsgálatot indított a díj mértékének változása miatt –, illetve, hogy csökkenjenek a hazai kereskedelmi láncokat sújtó terhek. Szeretnék még elérni az idei tejtermelői támogatások kifizetését még ebben a naptári évben (a kormány erre ígéretet tett).

Az Európai Uniótól pedig azt várják el a mai, a tejágazat problémáival foglalkozó tanácsülés előtt, hogy a magyar tejágazatnak is nyújtson kompenzációt az orosz embargó miatti veszteségek miatt, amelyet a sajtoknál legalább 3-4, a dobozos tejek piacán pedig 2-3 milliárd forintosra becsülnek. A magyar kormánytól azt kérik, az ülésen kezdeményezzék az exporttámogatás ideiglenes bevezetését, az intervenciós ár 25 százalékos emelését, illetve a sajt, vaj és tejpor magántárolási támogatásának újranyitását az orosz embargó idejére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.