BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forintesés is jöhet

Akár már a következő ülésen újabb nem konvencionális lazításról dönthet az MNB monetáris tanácsa, ami a forint esésével járhat.

A gazdasági növekedés lassul, miközben az infláció alig emelkedik, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem sokáig nézhet tétlenül. Hamarosan rontják is a GDP-növekedési várakozásukat, amely az idei évre 3,2, a jövő évre pedig 2,5 százalék. A jegybank eddig is az optimisták táborát erősítette, de a harmadik negyedévi visszaesést mutató beruházási adat még inkább arra késztetheti az MNB-t, hogy nagymértékben rontsa előrejelzését. A JP Morgan nem is várt tovább: az eddigi 2,8 százalékról 2,6-ra vágta az idei növekedési várakozását, jövőre pedig már csak 2,3 százalékkal nőhet a GDP.

Ezt minden bizonnyal Matolcsy György MNB-elnök nem szeretné tétlenül végignézni, különösen, hogy a jegybanknak akár még növekedhet is a mozgástere. Az Euró­pai Központi Bank kibővítheti eszközvásárlási programját, ez pedig ellensúlyozhatja az amerikai Fereral Reserve hamarosan induló szigorítási ciklusát. A JP Morgan úgy véli, hogy a jelenleg 1,35 százalékos alapkamat csökkentésére is van esély jövőre, ami 1 százalék alá is kerülhet. Ám az MNB vezetői ezt korábban kizárták, és azt hangsúlyozták, hogy még éveken keresztül – akár 2018-ig is – fent kívánják tartani a mostani kamatot.

Éppen ezért a nem szokványos intézkedésekre helyezik a hangsúlyt, amelyeket – Virág Barnabás szavai alapján – akár már decemberben be is jelenthetnek. Az MNB ügyvezető igazgatója a múlt héten a Reutersnek azt mondta, hogy a monetáris eszköztár finomhangolására kerülhet sor a következő ülésen. „Virág Barnabás szavai arra utalnak, hogy az MNB nagyobb mértékben szeretné befolyásolni a hozamgörbe távolabbi lejáratait, és az ezzel összefüggő intézkedések a forint gyengülését okozhatják” – vélekedett Trippon Mariann. A CIB Bank vezető közgazdásza szerint a deviza esése nem is lenne ellenére a jegybanknak, miután ez emelhetné az alacsony inflációt. Trippon emlékeztetett arra, hogy a forint gyengülésének ma már az MNB szerint is kisebb hatása van az inflációra, mint korábban.

A forint árfolyama hónapok óta alig mozdul ki a 310–315-ös sávból annak ellenére, hogy az MNB folyamatosan igyekszik lazítani politikáján. A bankokat állampapír-vásárlásra ösztönzik, miközben jövőre újra megpróbálják élénkíteni a hitelezést. Ám a forint árfolyamát nem könnyű jelentősen gyengíteni, mert a külkereskedelmi többlet történelmi csúcson jár, a magyar államadósság ha lassan is, de csökken, miközben az ország hamarosan kikerülhet a befektetésre nem ajánlott kategóriából. Elemzők szerint ráadásul az ország sérülékenységét is csökkenti, hogy a külföldi befektetők helyett bankok veszik meg a magyar állampapírokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.