BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paritásig mehet az euró-dollár

Szinte felrobbant a dollár múlt pénteken a vártnál jobb amerikai munkaerő-piaci adatok hatására. Hosszabb távon a dollár további erősödésére lehet számítani, elemzők már az európaritás esélyeit latolgatják.

Pillanatok alatt több mint egy százalékot erősödött a dollár arra a hírre, hogy októberben 271 ezer új álláshelyet teremtettek az USA gazdaságában a várt 180 ezerrel szemben, a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalékra csökkent. A meglepően jó számok láttán úgy tűnik, hogy a Federal Reserve (Fed) is kezdi belátni, hogy nem halogathatja tovább a kamatemelést, még az egyik leginkább galambnak tartott döntéshozó, Charles Evans is úgy nyilatkozott a munkaügyi minisztérium által közzétett adatok megjelenése után, hogy az támogathatja a decemberi szigorítást.

A piac már hetven százalék körüli esélyt ad arra, hogy a Fed december közepén 25 bázisponttal emeli majd az alapkamatot, ezzel hét év után mozdulhat el a mélypontot jelentő 0–0,25 százalékról az irányadó ráta. Közben viszont egyre valószínűbb, hogy az Európai Központi Bank (EKB) további lazításba kezd, akár már a kormányzótanács december 3-i ülésén, a betéti kamat még mélyebbre vágásával vagy az eszközvásárlási program kiterjesztésével. Ez a két hatás pedig együttesen szinte biztos, hogy dollárerősödést fog okozni, ezért is reagált olyan hevesen a piac a pénteki amerikai adatokra.

Csaknem félszázalékos korrekciót követően hétfő délután 1,078 körül állt az euró-dollár jegyzés, de múlt pénteken 1,07 alatt is járt. Technikailag nézve innen az 1,08 az első komolyabb ellenállás az árfolyamban, míg lefelé 1,07 alatt 1,05-nál van csak komolyabb támasz.

Néhány elemző szerint a fő kérdés nem is az, hogy tovább erősödik-e a dollár, hanem az, hogy eléri-e az árfolyam a paritást, és ha igen, akkor milyen gyorsan. A Morgan Stanley szakemberei például arra számítanak, hogy 2016 elejére 1,03-ig esik az euró a dollárral szemben, majd onnan fokozatosan tovább gyengül az árfolyam, így a jövő év második felére 1,01-ig eshet. Hasonlóan vélekednek a Credit Suisse elemzői is: szerintük a mostani lehet az utolsó nagy dollárerősödési hullám, amely leviheti paritásig az euró-dollárt. December elején még lesz két kulcsfontosságú esemény: egyrészt megjelennek a novemberi munkaerő-piaci adatok, másrészt december 3-án lesz Janet Yellen Fed-elnök kongresszusi meghallgatása. Ha ezek is megerősítik a jelenlegi képet, akkor december 16-án valóban jöhet a kamatemelés és a dollár erősödése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.