BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra középpontban a kamatpálya

Őrült hangulatváltozásokkal teli hétnek vetett véget az amerikai munkaügyi minisztérium részleteiben kedvező, de a fő számban kissé borús pénteki jelentése a foglalkoztatási helyzet alakulásáról. A Wall Street és a dollár is éles kanyarokra kényszerült, ahogy a befektetők hirtelen átértékelték az amerikai és a globális gazdaságról alkotott nézetüket, s újragondolták a jegybank (Fed) kamatpályájáról eddig kifejtett véleményüket.

A várt 190 ezer helyett ugyan csak 151 ezer új munkahely keletkezett az Egyesült Államokban januárban, ám még ez a korábbi hónapok 200 ezer feletti számaitól elmaradó adat is azt sugallja, hogy a gazdaság elég jól tűri a világgazdasági bizonytalanságokat, a kínai lassulás és a csökkenő olajár hatásait. A munkanélküliségi ráta ráadásul 4,9 százalékra, vagyis a Fed által a normálisnak tekintett szintre csökkent, a foglalkoztatottak és az aktívan munkát keresők aránya 62,7 százalékra emelkedett, s az órabérek is 2,5 százalékkal növekedtek éves összevetésben. Az új állások zöme a kiskereskedelemben és a vendéglátásban keletkezett, de a feldolgozóipar – amely tavaly egyáltalán nem kínált több munkahelyet – 29 ezerrel bővítette a foglalkoztatottak számát, rácáfolva arra, hogy az erős dollár visszafogná a teljesítményét. A hanyatló munkanélküliségi ráta pedig mintha kezdené ösztönözni a béreket, ami hosszabb távon alátámaszthatja a jegybank azon érvelését, hogy középtávon az infláció visszakapaszkodik a kétszázalékos célhoz.

A foglalkoztatási jelentés előtt, a múlt hét közepén 2008 óta a legnagyobb mérvű kétnapos gyengülését élte át a dollár árfolyama a legfontosabb kereskedelmi partnerek valutáival szemben, miközben a Dow Jones részvényindex felfelé kapaszkodott. A korábban befutott fogyasztási és ipari adatok – kiegészülve a nemzetközi pénzpiacok feszültségeivel – meggyőzni látszottak a befektetőket arról, hogy a Fed idén aligha emel kamatot, hiába sejtette decemberi ülése után, hogy akár négyszer is léphet. Ez gyengítette a dollárt, és lelket öntött a részvénypiacokba. Ám a pénteki munkaerő-piaci kitekintés után az elemzők inkább arra az álláspontra helyezkedtek, hogy mégis emelhet a Fed, legalább egyszer bizonyosan. Emiatt erősödött a dollár a hét utolsó kereskedési napján, s a Wall Street-i indexek nagyot zuhantak, igaz, a technológiai cégek romló profitkilátásai miatt is.
Annak valószínűsége, hogy idén legalább egyszer kamatot emel a Fed, decemberben még 93 százalék volt, de a múlt hét közepén már csupán 46 százalék, pénteken viszont 53 százalékra kúszott fel. Most nyilván nagy figyelem övezi Janet Yellen jegybankelnök szerda–csütörtöki kongresszusi beszámolóját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.