BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irgalmatlan válságot is hozhat a Brexit

Az IMF kiszámolta, milyen hatással járhatna a britek kilépése az EU-ból, a legrosszabb forgatókönyt 9,5 százalékos GDP-visszaesést mutat.

Súlyos veszteséget okozhatna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Londonban ismertetett új országjelentésében.

Az IMF kimutatása szerint a brit gazdaság potenciális GDP-arányos veszteségeiről szóló szakértői becslések 1,5 százaléktól 9,5 százalékig terjednek, attól függően, hogy az előrejelzések miként ítélik meg Nagy-Britannia későbbi kapcsolatait az EU-val és a világ többi gazdasági erőcentrumával.

A valutaalap pénteki elemzése szerint azonban, ha a brit gazdaságot a hazai össztermék 1 százalékánál nagyobb kár éri, az mindenképpen nettó veszteséget okozna a brit költségvetésben, mivel a gyengébb gazdasági teljesítmény nagyobb mértékben csökkentené az államháztartási bevételeket, mint amennyit az EU-költségvetésbe befizetett brit nettó hozzájáruláson meg lehetne takarítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.