BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőtt az államadósság – Csak trükközött a kormány?

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 76,9 százalékát érte el 2016 első negyedévének végén – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Ez jelentős növekedés a tavalyi év végére 75,3 százalékra csökkentett adósságrátához képest. Egy évvel korábban csaknem hajszálpontosan akkora volt az adósságteher, mint most: 2016 első negyedévének végén 76,8 százalékot mért az MNB.

Az államháztartás maastrichti adóssága 2016 első negyedévének végén a GDP 76,9 százaléka volt, ami 26147 milliárd forint.

Az adósság növekedésében a nettó hitelfelvétel játszott elsődleges szerepet, az átértékelődés hatása elenyésző volt (2 milliárd forint). Az államháztartás nettó tartozása (23690 milliárd forint) a GDP 69,7 százalékát tette ki. Tavaly év végén 75,3 százalékos GDP-arányos államadóságot mért az MNB, ami érdemi csökkenés volt a 2014-es év végi 76,2-höz képest.

Ehhez azonban az is kellett, hogy tavaly decemberre a kormány lecsökkentse a tartalékait, az Államadósság Kezelő Központ olyan adósságpapírokat bocsásson ki, amelyek éppen az év vége előtt lejárjanak, valamint a Matolcsy György vezette MNB több mint 300 milliárd forintértékben vásároljon vissza devizakötvényeket, ami szintén csökkentette az adósságot.

2016 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 129 milliárd forint volt. Kiugró mértékben növekedett a jegybanknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány. Ennek oka részben a jelentős mértékű nettó állampapír-kibocsátás volt, másrészt nagymértékben növekedett az Európai Uniótól beérkezett, és még ki nem fizetett transzferek állománya is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.