BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenegy forinttól indul a helyfoglalás Budapesten

Már 11 forintért is igénybe lehet venni egy négyzetméternyi fővárosi közterületet, de csaknem ötezret is elkérhetnek érte. Az ár a helytől és a hasznosítási céltól függ.

A kedvező idő beálltával egymást követik a fővárosban a szabadtéri rendezvények, fesztiválok, és megnyílnak a teraszok is. A fővárosi közterületek hasznosításából évente több mint másfél milliárd forintja származik a „központi” önkormányzatnak.

A közterület-használati szempontból, így a rendezvények tekintetében is legfrekventáltabb V. kerületben lévő, fővárosi tulajdonú közterületek hasznosításából tavaly bruttó 366 millió forint folyt be, míg egy évvel korábban csaknem 382 millió forint – tájékoztatta a Világgazdaságot a Fővárosi Önkormányzat. Ez tehát az az összeg, ami a belvárosi közterek bármilyen, például rendezvény-, vendéglátási célokra történő hasznosításából származott. Az összes többi kerület közterület-használati díjbevétele 2015-ben 1,303 milliárd forint, a megelőző évben pedig 1,192 milliárd forint volt. A számos rendezvény közül a legismertebb a Sziget Fesztivál, amelynek szervezői tavaly nettó 70 millió, 2014-ben pedig nettó 55 millió forintot fizettek a terület használatáért.

A díjakat a Fővárosi Önkormányzat állapítja meg. A belvárosban kulturális és sportesemények esetén „normál” területen egy négyzetméterért 64 forintot kell fizetni, kiemelt közterületen viszont egy négyzetméter 104 forintba kerül egy napra, de a rendezvény céljától függően – kapcsolódó vendéglátó, kereskedelmi, szórakoztató tevékenység esetén – több mint háromezer forintot is elkérhetnek egy négyzetméter egynapi használatáért. A többi kerületben is különböző árkategóriák vannak érvényben, így már akár 11 forintért is lehet egy négyzetméternyi területet igénybe venni egy napra, de akadnak olyan események, rendezvények is – kereskedelmi célú hasznosítás esetén –, ahol az ár megközelítheti az ötezer forintot.

Az elmúlt években nem változott számottevően az engedélykérelmek száma, de a Városháza parkba, az Erzsébet térre és a Vörösmarty térre kiadható engedélyek számát csökkentették. Egyebek között ezek a legkeresettebb területek az V. kerületben, bár a Bajcsy-Zsilinszky út, Szent István körút, Károly körút, Múzeum körút, Vámház körút is a népszerűek listáján szerepel.

Az engedélykérelmekkel kapcsolatos döntésnél meghatározók a közlekedési, városképi, zöldfelület-kezelői szempontok. Előfordul, hogy elutasítják a kérelmet. Tavaly például csak az V. kerületi fővárosi tulajdonú közterületek esetében 179 kérelmet utasítottak el, jellemzően közlekedési, városképi okok vagy a kérelmezett helyszín telítettsége miatt.

A Bálna is hoz pénzt

A közterületek mellett több fővárosi ingatlan hasznosítása is gyarapítja az önkormányzat büdzséjét, például a Bálna alkalmi célú hasznosításából származó összeg az elmúlt években százmillió forint körül alakult. A Bálnában január–június és szeptember–december a csúcsidőszak – közölte az önkormányzat. Az alkalmi célú hasznosítás díja nettó ezer forint naponta négyzetméterenként, az értékbecslés alapján, amelyet rendszeresen aktualizálnak. A Bálnában csak helyhiány és szabad időpont hiánya miatt utasítottak el igényt, de minden ilyen esetben alternatív időpontokat ajánlottak fel. (A Bálna veszteséget termel, így nyilván minden forintot igyekeznek megfogni.)


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.