BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankmentés: a befektetők tényleg állják a cechet?

Róma szerint közel a megegyezés Brüsszellel az olasz bankoknak nyújtandó állami támogatás ügyében, Berlin azonban megvárná a július végi banki stresszteszteket.

A mostani EU-szabályok mellett is kivitelezhető az olasz bankok megmentése – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azután, hogy közreadta az olasz gazdaság kilátásaira vonatkozó legfrissebb elemzését. Az IMF szerint „megfelelően” kell kezelni az EU új bankszanálási szabályozásával kapcsolatos olaszországi aggodalmakat. Az év eleje óta hatályos rendelkezés ugyanis a bajba jutott pénzintézetek szanálásának költségeit a bail-in szabályok értelmében elsősorban a tulajdonosokkal, illetve a hitelezőkkel (beleértve a kisbefektető részvény- és kötvénytulajdonosokat, illetve nagybetéteseket) fizetteti meg, és csak ezt követően jöhet szóba az állami költségvetés, vagyis az adófizetők pénzének igénybevétele.

Az IMF olaszországi misszióvezetője úgy fogalmazott, hogy szerinte elég rugalmasak az állami támogatásokra és a bankok szanálására vonatkozó uniós szabályok ahhoz, hogy azokkal kezelni lehessen az olasz pénzintézetek nehézségeit. Hétfőn Matteo Renzi olasz kormányfő azt nyilatkozta, hogy a római kormány és az Európai Bizottság között folyó tárgyalások már közel jutottak a megállapodáshoz arról, hogy Brüsszel engedélyezze az olasz bankok mintegy 40 milliárd eurós állami kisegítését.
Az amúgy is igen rossz állapotban lévő olasz bankok helyzetét a Brexit utáni piaci pánik rontotta, az elmúlt hetekben jelentősen estek az olasz bankok részvényeinek árfolyamai. A világ legrégebbi pénzintézete és a harmadik legnagyobb olasz bank, a Monte dei Paschi di Siena például értékének felét elveszítette a Brexit-referendum óta.

A Bank of America számítása szerint az olasz háztartások vagyonának 14,6 százaléka banki kötvényekben fekszik, amelynek értéke mintegy 235 milliárd eurót tesz ki. Azok pedig, akik egy bail-in típusú bankmentésnél komoly veszteséget könyvelnének el, könnyen megbüntethetik a kormányt a szavazóurnáknál. Márpedig októberben népszavazást tartanak az országban, amelyet éppen a kormányfő kezdeményezett az alkotmány megváltoztatására. A referendum eredményén Renzi politikai karrierje múlhat.

Az olasz reményeket lehűtheti, hogy a német pénzügyminiszter szerint Rómának és Brüsszelnek bármiféle megállapodás megkötése előtt még meg kell várnia azt, hogy mit hoznak az Európai Bankhatóság és az EKB által elvégzett, július 29-én megjelenő banki stressztesztek eredményei. „Amíg ezek nincsenek meg, nem szabad spekulálni” – válaszolta Wolfgang Schäuble arra a kérdésre, miszerint szükség van-e az olasz kormány által tervezett állami bankmentő programra. Egyben azt is leszögezte, hogy az új bankszanálási szabályokat kell majd alkalmazni. „Mindenki azt mondta, hogy nem történhet meg újból, hogy a bankárok nagy profitra tesznek szert, miközben az adófizetők pénzéből fedezik a kockázatokat” – szögezte le.

Az itthoniakkal nincs baj

A Magyarországon tevékenykedő, olaszországi tulajdonosi háttérrel rendelkező bankcsoportok mindegyikének tőkehelyzete megfelelő: tőkemegfelelési mutatójuk az előírt szint felett van, s teljesítik a tőkefenntartási pufferrel megemelt SREP-rátát is – közölte érdeklődésünkre a Magyar Nemzeti Bank. Hangsúlyozták: folyamatosan figyelemmel kísérik a nemzetközi pénzügyi piacok – így az olaszországi pénzügyi piac – helyzetét, szoros kapcsolatban állnak a felügyeleti szerepet is betöltő olasz jegybankkal és a Magyarországon jelen lévő olasz bankcsoportok összevont alapú felügyeletét ellátó Európai Központi Bankkal is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.