BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasonlít a helyzet a 2008-as krízishez

Néhány nap alatt milliárdokat buktak a brit ingatlanalapok, s az esés már a 2008-as válság hangulatát idézi.

A londoni Henderson Group Plc. ingatlanalapjának normális helyzetben havonta ülésező igazgatótanácsa elkezdett naponta összeülni, hogy a Brexit-népszavazás okozta piaci pánikhelyzetre megfelelően tudjon reagálni – számolt be a Bloomberg, nevük elhallgatását kérő piaci szereplőkre hivatkozva. A kereskedelmi ingatlanokba fektető brit alapokat érő sokk a múlt héten érte el tetőpontját, amikor sorra jelentették be a különböző ingatlanalapok felfüggesztését, miután a Brexit-referendum eredménye miatt jelentős tőkekivonás történt. Az aggodalmakat az okozza, hogy a Brexit következtében a nemzetközi cégek jelentősen csökkentik londoni jelenlétük mértékét, vagy éppen távoznak.

Tizenegy nappal a népszavazás után, július 4-én a Standard Life Investments jelentette be elsőként, hogy felfüggeszti 2,9 milliárd font értékű ingatlanalapját, miután a pénzüket kivenni szándékozó ügyfelei megrohamozták az alapot. A cégnek a Bloomberg szerint nem volt ideje arra sem, hogy közvetlenül tájékoztassa legnagyobb ügyfelét a meghozott döntés hátteréről.

Másnap az Aviva Investors fagyasztotta be 1,8 milliárd fontos ingatlanalapját a tőkekivonások miatt, majd a Henderson, az M&G, a Columbia Threadneedle és a Canada Life következett a sorban. Július 7-re már hét alapot függesztettek fel – amelyek összesített vagyona 18 milliárd fontot tesz ki –, hogy az alapkezelők megakadályozzák azt, hogy a pánik miatt irodákat, plázákat és raktárakat kelljen alacsony áron kiárusítaniuk. (Összehasonlításul: a referendum előtti adatok szerint a brit ingatlanalapok mintegy 25 milliárd font értékű vagyont kezeltek.)

„A Standard Life alapjának felfüggesztése fertőző hatást okozott” – mondta a Bloombergnek Jason Hollands, a Tilney Bestinvest befektetési társaság vezérigazgatója. Laith Khalaf, a különböző alapokat értékesítő Hargreaves Lansdown vezető elemzője szerint megalapozott az a feltevés, hogy az ingatlanárak csökkenni fognak. Pár órával a Brexit-népszavazás eredményének közzététele után a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég már arra figyelmeztetett, hogy várhatóan a brit ingatlanárak nyomás alá kerülnek.

A kereskedelmi ingatlanokba fektető alapokkal kapcsolatban, amelyek tavaly a legnépszerűbb szigetországi alapok közé tartoztak, már a június 23-i Brexit-referendum előtti hónapokban is látszódtak a sérülékenység jelei. A pénzkivonások ugyanis már a népszavazás előtt felgyorsultak, ahogy a közvélemény-kutatások a kilépéspártiak győzelmét jelezték előre.

"Ami most történik, az nagyon hasonlít arra, amit 2008-ban láttunk” – mondta a Bloombergnek Muna Abu-Habsa, a Morningstar befektetési elemzőcég londoni vezető elemzője és ingatlanpiaci szakértője a tőkekivonásokkal kapcsolatban. A hírügynökség szerint valójában most mindenkinek – kezdve a felügyeleti hatóságtól a legnagyobb brit eszközkezelő cégek vezetőiig – a 2008-as pénzügyi válság jut az eszébe. Akkor is arra kényszerültek a brit ingatlanalapok, hogy befagyasszák eszközeiket, illetve több mint 40 százalékkal estek az ingatlanárak a szigetországban a korábbi rekordszintekhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.