BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élesedő előlegvita Brüsszellel

Se 100, se 50 százalék támogatáselőleg fizetésére nem hajlik az Európai Bizottság. Sőt a vita újabb fordulójában már a 30 százalékot is sokallja

Újabb magyar könnyítést lőne ki az Európai Bizottság az uniós támogatások kifizetésének magyarországi rendszeréből, ezzel a kormány 2014–2020-as finanszírozási ciklusra feltalált legfőbb újításainak utolsó eleme is elesne. A Világgazdaság értesülése szerint a bizottság a levelében azt közölte, hogy előlegként még 30 százalék kifizetését sem tartja elfogadhatónak, ha nincs mögötte visszafizetési garancia. A Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy keresik azt a technikai megoldást, amely megfelel a bizottság elvárásainak is. Hangsúlyozta, hogy a szállítóknak fizetendő előlegről van szó, és megítélése szerint a biztosítékrendszer megfelelően működik.

A magyar kormány a gazdaság felpörgetésének érdekében hozott unortodox intézkedéseket a 2014–2020 között rendelkezésre álló, közel 8000 milliárd forintos keret minél gyorsabb felhasználásának-lehívásának érdekében. Mint korábban megírtuk, rendeletben rögzítette, hogy az uniós támogatású projektek nyertesei előlegként azonnal igényelhetik a támogatási összeg 50 százalékát. (Később ezt azzal fejelték meg, hogy bizonyos esetekben akár 100 százalék is igényelhető.) A másik lazítás az volt, hogy a pályázat nyertesének nem kell garanciát bemutatnia arról, hogy bukás esetén képes visszafizetni az előleg összegét. Az új feltételeket a lapunk által megkérdezett vállalkozások nagy könnyebbségnek értékelik, hiszen a hónapokig húzódó utófinanszírozás helyett akár már az első kapavágás előtt hozzájuthatnak a támogatáshoz, és nem kell vesződniük a bankgarancia előteremtésével sem.

Brüsszelben pedig ugyanezeket tartják aggályosnak. Az előleg összegének emelését első pillanattól ellenezte a bizottság, nem látta indokoltnak a szokásos, legfeljebb 30 százaléknál magasabb kifizetést – különösen nem a nagy infrastruktúra-beruházások esetében, amikor egy-két év is beletelik, mire az előkészítés után az érdemi költséggel járó munkák elkezdődnek. Az újdonság az, hogy fedezet, azaz bankgarancia nélkül már a 30 százalékot sem tartja elfogadhatónak. Az uniós fenntartások ellenére a magyar intézményrendszer a könnyítéseket alkalmazza, még a folyamatban lévő projektek esetében is. Például a Duna Aszfalt–Hódút páros által elnyert M35-ös autópálya Debrecen melletti 481-es főút és Berettyóújfalu közötti 20 kilométeres szakaszára szóló szerződést már módosították is, 23,5 milliárdra emelve az igényelhető támogatást. Az uniós forrásokat menedzselő Miniszterelnökség a Világgazdasággal korábban azt közölte, hogy az uniós aggályok ellenére nem állnak el a tervtől, költségvetési forrásból megfinanszírozzák az előleget. A hivatalos összesítésből annyi látszott tegnap délben, hogy 1755 szerződést kötöttek meg uniós finanszírozású projektekre, összesen mintegy 2400 milliárd forint értékben, a támogatáskifizetés pedig 528 milliárdnál tartott. A Miniszterelnökség válasza szerint 384,4 milliárd forint előleget fizettek ki eddig. Brüsszel 321 milliárd forintot utal át előlegként, számlák ellenében pedig 45,8 milliárdot utaltak át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.