BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a meglepetés: mégsem borul az EU nagy megállapodása

Megállapodás született Belgiumban a Kanada és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatásáról - jelentette az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió honlapja.

Délelőtt még azt közölték uniós források: határozatlan időre elhalasztják az Európai Unió és Kanada között csütörtökre tervezett csúcstalálkozót, miután még mindig nem sikerült megállapodásra jutni Vallóniával.

Sajtótájékoztatóján Charles Michel kijelentette, a CETA nagyon fontos a vállalatok, a gazdaság számára. Didier Reynders külügyminiszter pedig jogosnak nevezte a szerződéssel kapcsolatos korábbi vallon aggodalmakat.

Később Paul Magnette vallon kormányfő is megerősítette, hogy egyezségre jutottak. "Tető alá hoztuk a megállapodást, amelyet megküldünk az uniós intézményeknek és az európai partnereinknek" - mondta. Hozzátette, "Vallónia rendkívül boldog, hogy meghallgatták a követeléseinket".

Chrystia Freeland kanadai kereskedelmi miniszter szóvivője korábban bejelentette, hogy küldöttségük nem utazik Brüsszelbe, de Ottawa továbbra is készen áll aláírni ezt a "fontos megállapodást", amikor Európa is kész erre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.