BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb az álláskereső

Egy év alatt 17 százalékkal, 60 ezer fővel csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma – közölte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), amelynek nyilvántartásában október végén 277,8 ezer álláskereső szerepelt. Az év tizedik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,2 százalék volt.

Októberben 47,6 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 11 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 6 százalékkal kevesebb volt. Az álláskeresők 29 százaléka – 81 ezer ember – tartósan, több mint egy éve keresett már munkát, ami 18,2 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. Az álláskeresők 12 százaléka volt pályakezdő. Az NFSZ adatai szerint az év tizedik hónapjában 142 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra: 40 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők csaknem fele, 49 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 37 ezer új álláshelyet jelentettek be októberben, ezeknek az 56 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 21 ezer volt, több mint a fele a közfoglalkoztatáshoz tartozott. Októberben 135 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, ebből 93,2 ezer betöltetlen maradt.

A negyvenévesek keresik a legtöbbet

A fiataloknak a fizetés, az idősebbeknek a biztonság a fontosabb – derül ki a Workania által működtetett Fizetesek.hu bérfelméréséből. E szerint a 40 év körüli munkavállalók keresik a legtöbbet, a legkevesebb fizetésre pedig az 55 év felettiek és a pályakezdők számíthatnak Magyarországon. A 35–44 éves munkavállalók bruttó átlagfizetése 345 ezer forint, a képzeletbeli dobogó második fokán a 25–34 évesek vannak havi 315 ezer forintos bérrel, míg a 45–54 évesek átlagosan 300 ezer forintot vihetnek haza. (MTI)




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.