BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg ingatlant adott át ingyen az állam

Az elmúlt évtizedben, azaz 2006 és 2016 között 653 önkormányzat 1117 állami ingatlan tulajdonjogát szerezte meg ingyenesen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) adatközlése szerint, 2008 és 2016 között pedig az állam összességében több mint 62 milliárd 260 millió forint értékű ingatlanvagyont adott át ingyen különböző szervezeteknek, ezen belül közel 44 milliárd 400 millió forintnyit az önkormányzatoknak – derül ki az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvénytervezethez készült képviselői tájékoztatóból. Jelenleg mintegy 1220 állami ingatlan átadása van folyamatban az MNV Zrt.-nél. Mindezek mellett a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő 34 ingatlanra nyújtottak be önkormányzati igényt.

Közhasznú szervezetek jóval kevesebb esetben jutottak ingyen állami ingatlanhoz: 2006 és 2016 között 18 szervezet 22 ingatlan tulajdonjogát szerezte meg. A 2008 és 2016 között átadott ingatlanok értéke pedig összességében megközelítette a 13 milliárd forintot. A közhiedelemmel ellentétben még a közhasznú szervezeteknél is kevesebb állami ingatlan került át az egyházakhoz. Az NFM adatai szerint az elmúlt nyolc évben összesen 22 ingatlan ment át ingyenesen 18 egyházi jogi személy tulajdonába. Az átadások többsége az utóbbi két évben realizálódott: 2015-ben 11, idén pedig két ilyen ügylet volt. Az egyházaknak átadott ingatlanok összértéke megközelíti a 4,9 milliárd forintot.

A tavalyi összesítés szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közvetlen kezelésébe 29 860 helyrajzi számon 42 371 ingatlan tartozott. Állami tulajdonban lévő ingatlan főszabály szerint csak törvényben vagy törvény általi felhatalmazás alapján adható ingyenesen tulajdonba.

Vége a konszolidációnak

Lezárult az adósságkonszolidációban nem érintett települések fejlesztésének támogatását célzó többéves program, 2014 óta 43 milliárd forintot kapott 1172 önkormányzat – közölte tegnap Pogácsás Tibor. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára emlékeztetett arra, hogy az összeget kvázi kompenzációként kapták a jól gazdálkodó települési vezetők. A 2010-re nehéz helyzetbe került mintegy kétezer település 1360 milliárd forintnyi hiteltartozását ugyanis a kormány már korábban átvállalta.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.