BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ráijesztettek a fontra May beszéde előtt

Háromhavi mélypontra esett a font a dollárral szemben hétfőn az ázsiai kereskedésben, miután vasárnap több brit lap is azt írta, hogy Theresa May az EU-val való radikális szakítás mellett áll majd ki mára tervezett beszédében.

Az 1,1986-os árfolyammal a brit fizetőeszköz először került 1,20 alá az október 7-i "flash crash", azaz egy jórészt technikai okokból bekövetkezett zuhanás óta. Később Londonban magához tért a font árfolyama, ám a piaci szereplők és az elemzők egyaránt arra számítanak, hogy a következő heteket minimum a volatilitás jellemzi majd.

A brit kormányfő ma a külügyminisztérium égisze alá tartozó Foreign and Commonwealth Office-nak otthont adó Lancaster House-ban tárja fel, hogy milyen elvek mentén akarja megkezdeni március végén az uniós kilépésről szóló tárgyalásokat. A befektetők attól tartanak, hogy May inkább lemond az egységes uniós piachoz való hozzáférésről, de nem enged az EU-országokból érkezők bevándorlásának korlátozásából.

Ez nem újdonság, hiszen a miniszterelnök már ősszel erről beszélt, ám azóta akkora nyomás nehezedett rá mind az EU részéről, mind belföldi üzleti körökből, hogy sokan úgy vélték, a brit kormány enged majd merevségéből, nem lesz "hard Brexit". A változás azonban várhatóan csak annyi lesz – derül ki a miniszterelnökségről érkező információkra hivatkozó vasárnapi lapokból –, hogy most már a „clean Brexit” lehet a varázsszó. A tiszta Brexiten pedig azt kell érteni, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az egységes piacot és a vámuniót, kivonja magát az Európai Bíróság joghatósága alól, ennek fejében minden területen és minden képzettség esetében korlátok közé akarják szorítani a bevándorlást – írta a brit kormányfő mellett dolgozó szakértőkre hivatkozva a Politico.

Állítólag már a Cityben se szorgalmazzák, hogy a pénzügyi szektor továbbra is úgy értékesíthesse szolgáltatásait az egységes piacon, ahogy ezt most még megteheti, pedig a múlt héten még a kijelölt uniós főtárgyaló, Michel Barnier is azt jelezte, hogy szó lehet valamiféle speciális viszonyról, elkerülendő a pénzügyi instabilitást.

A gazdasági élet szereplői mindenesetre az utolsó pillanatig igyekeznek nyomást gyakorolni: a brit gyáriparosok szövetségének (CBI) az igazgatója, Carolyn Fairbairn egy "rendezetlen földet érés" veszélyeire figyelmeztetett tegnap a The Guardiannek adott interjúban, mondván, a brit gazdaságot súlyosan érintené, ha előzetes tervezés és felkészülés híján egy új szabadkereskedelmi megállapodás nélkül hagyná el az ország az EU-t, és onnantól kezdve csak a Kereskedelmi Világszövetség (WTO) előírásai szerint kereskedhetne.

A kormány viszont Donald Trumptól kapott segítséget: a megválasztott amerikai elnök a The Timesnak adott interjúban közölte, keményen dolgozik majd azon, hogy gyorsan megszülessen egy kereskedelmi megállapodás az Egyesült Királysággal. Boris Johnson, a népszavazás előtt a kilépés mellett kampányoló brit külügyminiszter lelkesen üdvözölte ezt a szándékot, Theresa Ma szóvivője ugyanakkor a BBC szerint arra is figyelmeztetett, hogy a kilépés előtt semmiféle formális tárgyalást nem kezdhetnek meg erről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.