BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzengetnek a Brexitről

Már most sorban állnak országok azért, hogy szabadkereskedelmi egyezményt kössenek az Egyesült Királysággal – jelentette ki a Daily Telegraphban Boris Johnson brit külügyminiszter.

Ha megszűnik az uniós tagság, akkor a brit kormánynak lehetősége lesz saját megállapodásokat kötni – emlékeztetett Johnson, hozzátéve: amíg a kilépési tárgyalások nem zárulnak le, addig nem köthetnek ilyen megállapodásokat, de az nem tilos, hogy felvázolják őket.

Az EU-országok és az Egyesült Királyság közti kereskedelmi forgalom zökkenőmentes marad a távozás után is – hangsúlyozta a külügyminiszter. Nagyjából ugyanezeket mondta a BBC-nek a Brexit-tárgyalásokért felelős David Davis miniszter is, aki konkrét országokat is megnevezett jövőbeli fontos partnerként: szerinte az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália is szívesen kötne velük szabadkereskedelmi megállapodást.

A lisszaboni szerződésben meghatározott idő, a kilépési szándék bejelentésétől számított két év Davis szerint elég lesz a tárgyalásokra, a megállapodás átültetése a jogrendszerbe azonban ennél tovább tarthat. (Keddi beszédében Theresa May kormányfő is arról beszélt, hogy a változásokat fokozatosan kell majd bevezetni, elkerülendő a sokkokat.) Beutazási korlátozásokkal a miniszter nem számol semelyik fél részéről sem, azt viszont nem tudta megmondani, hogy vámellenőrzés lesz-e.

 

A kedvező uniós lehetőségek kiszemezgetésére nem érdemes számítani – figyelmeztetett tegnap az Európai Parlamentben felszólaló Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Tusk ugyanakkor elismerően nyilatkozott Theresa May beszédéről, amely szerinte azt igazolta, hogy London végre megértette a 27 uniós tagország közös álláspontját az egységes piac oszthatatlanságáról. A tanács lengyel elnöke respektálta May „meleg és kiegyensúlyozott” szavait az európai integrációról, mint mondta, azok inkább Winston Churchillt idézték fel, semmint Donald Trumpot.

A font árfolyama szerdán nagyjából megnyugodott, valamivel alacsonyabban a May beszéde után elért 1,2398 dollár/fontnál (erre a szintre 2,9 százalékos ugrással ért az árfolyam, amire a 2008-as válság óta nem volt példa). Jövő kedden azonban még lehetnek izgalmak a piacon, mert a brit legfelső bizottság akkor ismerteti álláspontját arról, hogy a parlamentet mikor és milyen mértékben kell bevonni a kilépési tárgyalásokba – az is előfordulhat, hogy emiatt csúszik azok megkezdése.

Új helyzet az Európai Parlamentben

Ha tartani tudják a kilépési határidőket, akkor a néppárti Antonio Tajaninak kell majd levezényelnie a megállapodás elfogadását az Európai Parlamentben (EP), miután a veterán uniós politikust választották meg két és fél évre az EP elnökévé. Ehhez az is kellett, hogy a parlament liberális frakciója – amely eddig a szociáldemokratákat támogatta – Tajani mögé álljon; a két frakció közös közleményben hangsúlyozta, hogy nacionalista és populista erők próbálják meg lerombolni az EU-t kívülről és belülről. Ahhoz, hogy ennek ellen lehessen állni, Európa-párti koalícióra van szükség.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.