BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért lettek drágábbak a zöldségek?

Aki a klímaváltozás hatásait akarja érzékelni, annak bőven elég csak benéznie egy magyar - vagy bármelyik európai - zöldségeshez: a legtöbb zöldségféle jelentősen drágább lett és most még az olivaolajnál is emelkedésre áll a zászló.

A KSH friss adatsorai szerint három éve nem tapasztalt magasságba emelkedett a magyarországi infláció. Ezen belül elsősorban az üzemanyagok és a zöldségfélék ára emelkedett jelentősen, ez utóbbi pedig elég meglepő lehet, hiszen az elmúlt években hozzászoktunk a télen is kapható száz forintos uborkához, de ez már a múltté. Nem csak a magyar boltokban érezhető ez a tendencia: Németországban a saláta a duplájába kerül, Franciaországban a cukkini ára az ötszörösére nőtt, Nagy-Britanniában hiánycikknek számít a brokkoli és a karfiol.

A KSH által közzétett részletes adatokat bemutató összefoglaló írásunkat itt olvashatja!

Az ok pedig meglehetősen egyszerű: a mediterráneumot rég nem látott kemény téli időjárás sújtotta az elmúlt hónapokban. Bár kevesen vannak tisztában vele, de az európai téli zöldségfogyasztás fele Spanyolországból származik, márpedig nem csak nálunk volt szokatlanul kemény hideg. A déli Estradamuros tartományban januárban harminc év óta először esett hó. Decemberben özönvízszerű áradások pusztítottak Ibéria középső, hagyományosan száraz régióiban, így a zöldségtermés jelentős része (egyes régiókban az 50 százaléka) károsodott.

A sarkvidék átka minket is sújt

Ennek oka pedig nem más, mint a klímaváltozás: miközben Európa egészét szokatlanul kemény és hosszú hideg sújtotta, az Északi-sarkvidék egyes részein harminc Celsius fokkal is melegebb volt az átlaghőmérséklet, mint ilyenkor megszokott. Ennek oka, hogy a globális felmelegedés miatt megváltozóban vannak az időjárási rendszerek: alacsony nyomású, meleg, nedves légtömegek áramlanak az Atlanti-óceán felől sarkvidéki régióba, Grönland, Skandinávia északi része és észak-nyugat Ororszország egyes részei ezért idén sosem tapasztalt enyhe telet élvezhettek, januárban több helyütt fagypont körül hőmérsékleteket mértek. A Potsdam-i Alfred Wegener Intézet kutatóinak adatai szerint emiatt megváltozik a Európa időjárása is. Gyengébbek lesznek a melegebb nyugati szelek és keletről szibériai hideg tör hazánkba is és ennek tudható be a rossz spanyolországi zöldségtermés is.

Felfegyverzett olivaszállítmány

Ráadásul most az olaviaolajoknál is beüthet a ménkű: már 2015-ben is rossz volt a termés, de 2016 még annál is gyengébb szezont hozott az olivatermelőknek, 2017 pedig szintén rosszul indult: éppen a virágzás idején (januárban) a szokatlanul hideg időjárás miatt gyenge lett a beporzás. Amíg tavaly azonban a magasan álló készletszintek és a Tunéziai termékek egyszerűsített uniós piacra jutása miatt moderált volt az árnövekedés az európai piacon, idén már megérezhetjük a drágulást, ami a mediterráneumban már 2015-ben elkezdődött. Az IRI piackutató intézet információi szerint Spanyolországban 27, Olaszországban 21 százalékkal emelkedtek az árak. Idén pedig a jó minőségű olivaolajnak már aranyára van: Szicíliában, ahol a termés hetven százaléka károsodott, egy termelő fegyveres kíséretet rendelt a szállítmány mellé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.