BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága lesz a Brexit Nagy-Britanniának

Ötvenmilliárd fontot - körülbelül hatvanmilliárd eurót kell fizetnie Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépésnél - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker kiemelte, nem akarják megbüntetni Nagy-Britanniát a kilépés miatt, de kötelességük, hogy megelőzzék további országok kilépési szándékát. A Juncker által becsült összeget korábban az osztrák kancellár, Christian Kern is megjósolta.

[caption id="" align="alignleft" width="586"]Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Fotó: AFP Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Fotó: AFP[/caption]

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, korábban Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból kilépve is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit.

Az biztos, hogy komoly vitákat szülhet még a Nagy-Britanniát sújtó "pénzbírság" összege. Juncker hangsúlyozta, az ötvenmilliárd fontra rúgó költséget kötelezettségvállalás alapján kalkulálják - ez nem szankció, vagy bírság.

Juncker kiemelte azt is, hogy a Brexitet kudarcnak tartja, de mindenképpen korrekt megállapodásra törekednek. Az Európai Unió első számú prioritása az Angliában élő több millió külföldi és a legalább egymillió angol jogainak megvédése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.