BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsítósávon a német gazdaság

Az elemzői várakozásokra rácáfolva tovább gyorsult és közel hatéves csúcsra emelkedett a német gazdaság magánszektorában a növekedés üteme márciusban.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének pénteken közölt előzetes adatai szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 71 havi csúcsra, 58,3 pontra ugrott a februári 56,8 pontról, miközben elemzők enyhe csökkenést, 56,5 pontot vártak. A szolgáltatóipari BMI előzetes értéke 55,6 pontra - 15 havi csúcsra - nőtt az előző havi 54,4 pontról. Elemzők 54,6 pontra számítottak. A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 70 havi csúcsra, 57,0 pontra emelkedett a februári 56,1 pontról. Elemzők csökkenést, 56,0 pontot vártak. (A tavalyi év is remekül sikerült a német gazdaságban.)

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb - és 50 pont feletti - érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

A márciusi előzetes BMI-kkel erős negyedévet zár a német gazdaság, amely az utóbbi hat év leggyorsabb növekedési ütemével lépett át a tavaszba. Rekordközeli mértékben bővült a munkahelyek száma, miközben fokozódott az inflációs nyomás, mind a bekerülési, mind a kibocsátási árak az utóbbi  hat év leggyorsabb ütemében emelkedtek - kommentálta a felmérés eredményét Trevor Balchin, az IHS Markit vezető közgazdásza. 

 Az euróövezet szempontjából biztató, hogy a második legnagyobb gazdaságban, Franciaországban még erősebb növekedési ütemeket mértek. Az összetett BMI márciusi előzetes érteke 57,6 pontra - 70 havi csúcsra - emelkedett a februári 55,9 pontról. A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe ugyancsak 70 havi csúcsra, 58,5 pontra nőtt az előző havi 56,4 pontról, míg a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató előzetes értéke 53,4 pontra kúszott fel a februári 52,2 pontról. A BMI-k alapján úgy tűnik, hogy a francia magánszektorban kedvező a konjunktúra, az utóbbi években hozott kormányzati intézkedések elkezdték meghozni gyümölcsüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.