BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elektromos töltőállomások kiépítését tervezik Szerbiában

A márciusban, Belgrádban megtartott autókiállításra mintegy 30 különböző típusú elektromos járművet hoztak el a gyártók, a vásárlók azonban nem tolongtak a kereskedőknél.

Ennek fő oka, hogy az országban nincsenek töltőállomások. Az egész országban mindössze 50 hibrid jármű fut az utakon, kizárólag elektromos hajtású talán egy-kettő akad. Összehasonlításként az egykori Jugoszlávia tagállamai közül Szlovéniában és Horvátországban mintegy 1000 elektromos töltőállomás áll az autósok rendelkezésére.

A Szerb Gazdasági Kamara azonban most az európai országok tapasztalatainak felhasználásával megkezdte a szerbiai töltőállomások kiépítésére vonatkozó stratégia kidolgozását. Ennek alapján 2020-ig a nagyobb városokban és az autóutak mentén mintegy 1000 töltőállomás megépítését tervezik.

Elsősorban a frekventált utak mellett található üzemanyagtöltő állomások és szállodák érdeklődésére számítanak, főleg a 10-es és 11-es közlekedési folyosóként ismert, az országot észak–déli irányban átszelő autópályák mentén. A szakértők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a meglévő elektromos hálózat nem mindenütt bírna el további terhelést.

A kereskedők ugyanakkor állítják, hogy a legtöbb európai országban bevezetett állami kedvezmények nélkül aligha lesz látványos az elektromos autók térnyerése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.