BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétezermilliárd dolláros lyuk

A Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által szerdán kivonatosan ismertetett, történelmi horderejűnek nevezett amerikai adócsökkentési csomag 3,5–7 ezermilliárd dollár közötti bevételkiesést okoz a hatálybalépését követő tíz évben.

A Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által szerdán kivonatosan ismertetett, történelmi horderejűnek nevezett amerikai adócsökkentési csomag 3,5–7 ezermilliárd dollár közötti bevételkiesést okoz a hatálybalépését követő tíz évben – ezt valószínűsíti a felelős költségvetési gazdálkodást zászlajára tűző CRFB kutatóközpont.

Kép: AFP

Washington abból indult ki, hogy a lakosságnál és a cégeknél hagyott pluszjövedelem növekedésserkentő hatása ellensúlyozza e kiesést, azaz emiatt nem szalad meg az államadósság. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a legnagyobb, 3700 milliárd dolláros tételt a társaságiadó-kulcs 35-ről 15 százalékra való csökkentése hozza, míg a személyi jövedelemadó kulcsainak hétről háromra (10, 25, 35 százalék) történő mérséklése és a sávok átvariálása 1500 milliárdos lyukat üthet a büdzsén. Ugyanennyit visz el az adóköteles jövedelemből fejenként levonható, 6350 dolláros kedvezmény megduplázása is. Ad, de el is vesz a gazdagoktól a Trump-csomag: egyenes ági öröklésnél eltörli az adót, melyet az 5,5 millió dollárnál értékesebb ingatlanok esetén kell megfizetni, viszont a gazdagok által igénybe vehető alternatív minimáladót is hatályon kívül helyezi. Előbbinek 200, utóbbinak 400 milliárd dolláros lehet a költségvetési hatása.

Az adóból a fenti fix összegen felül csak a jelzáloghitelhez és a jótékony adományokhoz köthető tételeket lehet levonni, ez viszont 2000 milliárddal javíthatja a büdzsé pozícióit. Egy sereg családtámogatási kedvezményt is bevezetnek, de ezeknek és a külföldön megtermelt profit hazahozatalát segítő, 35-ről 10 százalékra kurtított köztehernek a hatását nem tudták modellezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.