BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parragh: két dolog kell ahhoz, hogy egy ország jól éljen

A magyar munkaerő tíz százaléka dolgozik külföldön, ők a legaktívabbak, kérdés, hogy ez a kieső munkaerő mit jelenthetne a hazai nagyvállalatoknak, de a választ mindannyian tudjuk - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

"Ha végiggondolják az unió működését – a centrumnak van a perifériától egy elszívó ereje- akkor az derül ki, hogy amennyiben a centrum nem támogatja a periférián lévőket, ez esetben az unió szét fog esni” – mondta Parragh. Kiemelte: ha megnézzük az iparszerkezetet, amelyek nem kapnak védelmet, akkor ezek az országok le fognak szakadni az unióból, mivel az erőforrások zöme beáramlik a centrumba – például Bulgáriából, Görögországból, vagy Romániából. „Hiszek abban, hogy a német racionalitás rádöbben majd, hogy a kohéziós politikát fent kell tartani” – emelte ki az elnök.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a konferencián Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség miniszterhelyettese is.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke - Kép: Kallus György Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke - Kép: Kallus György[/caption]

„A XX. század szörnyűséges leckét adott az emberiségnek az állam szerepéről: a totalitárius állami felfogás megöli a piacot, megöli a versenyképességet és tönkreteszi az adott országot – az inga viszont a másik irányba is kiszalad” – mondta Parragh. „A feltétlen liberalizmus – amikor az állam minden szabályozási eszközről lemond- amint valaki ebben a versenyben erőfölényre tesz szert, akkor előáll egy monopolhelyzet. Ennek az a kockázata, hogy a monopolhelyzettel vissza szoktak élni. Az a fajta államfelfogás, amely azt mondta, hogy nem kell belenyúlni a piaci folyamatokba, az szintén megbukott” – mondta. Parragh szerint az igazság nem az egyik vagy a másik végén van a dolgoknak, hanem valahol középen.

„Biztosítani kell az átláthatóságot (nem csak az uniós forrásokról van szó, hanem mindenféle döntési mechanizmusról), fel kell lépni a korrupció ellen, az államfő funkcióit úgy kell megfogalmazni, hogy az a közjót szolgálja” – mondta Parragh. „Hogy lehet a jó államot definiálni?” – tette fel a kérdést az elnök. Parragh szerint az államnak a közjó szolgálatában kell állnia és előrelátási képességnek is kell lennie. A szabályozó szerepe az államnak nagyon fontos, például: a vasárnapi zárva tartás esetén az derült ki, hogy különböző érdekek álltak egymással szemben: azt prognosztizálták, hogy nyolcezer munkavállaló veszíti majd el az állását, de úgy gondolták, hogy ezt a gazdaság pillanatokon belül fel fogja szívni. Másik példát említve Parragh elmondta: „a mai tudásunk szerint a nukleáris energiánál olcsóbb nincs, ha lemondanánk az árszabályozásról, akkor annak katasztrofális következményei lennének. Vagyis a szabályozó szerepe az államnak nagyon fontos”.

A XXI. században nagyon fontos lesz az állam és az állampolgár kapcsolata. Folyamatos az elidegenedés, de az államnak meg kell kérdeznie az állampolgárokat folyamatosan, nem csak négyévente – mondta Parragh. „Egész biztos, hogy az államnak szembe kell néznie azzal, hogy hihetetlenül felgyorsult a világ, például a digitalizáció és a robottechnika hihetetlen gyors fejlődése. Azt tudjuk, hogy forradalmak sorát éljük. Be kell emelni a tudást a gazdaságba” – mondta. Az elnök szerint az egyik legfontosabb elem, ha ez megvan, akkor az ország képes kitörni a lehetőségeiből. Fontos, hogy az állam miként alakítja a tudástartalmat, a közoktatást, felnőttképzést – ehhez vannak az államnak eszközei. Hiszen fiskális értelemben az állam a legnagyobb szereplő a piacon, az állam a jövedelem-elvonó és -elosztó képességével fontos szereplő. Ahhoz, hogy az ország jól éljen, két dolog kell: egy jól működő gazdaság és egy jól működő állam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.