BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Nem jelentősen ugyan, de azért növekedtek a mezőgazdasági termelői árak 2017 márciusában. A bővülés az első negyedévben is megfigyelhető volt – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

Mintegy 1,4 százalékkal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak 2017 márciusában – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében. Az adat a növényi termékek árának 3,6 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 11,1 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Az idei év elején a műtrágyaárak növekedni kezdtek, de így is 15 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

Szinte minden drágább lett márciusban

Az előző évhez képest 2017 márciusában a gabonafélék ára 0,6 százalékkal mérséklődött, ehhez képest a gyümölcsök ára 6,5, míg a zöldségféléké 12, a burgonyáé 3,2 százalékkal csökkent. Az élő állatok termelőiár-szintjében azonban 9,4 százalékos drágulás ment végbe, míg az állati termékek ára 15 százalékkal emelkedett. A vágósertés ára ennél is drasztikusabban nőtt, összesen 26 százalékkal lett drágább. Ehhez képest a vágóbaromfi ára 1,2 százalékkal, ezen belül a vágótyúkfélék ára 0,5 százalékkal esett vissza. A tej ára 20 százalékkal emelkedett.

A mezőgazdasági termelői árak 0,9 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a növényi termékek ára 6,1 százalékkal csökkent. Az élő állatok és állati termékeké 9,1 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára 8,6, a gyümölcsöké 5,1 százalékkal csökkent, az utóbbi termékcsoport árindexét az alma ára határozta meg, ami 6,2 százalékkal esett vissza. A vágósertés ára 22 százalékkal nőtt.

Forrás: KSH

Ezt mutatják az első negyedéves számok

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,3 százalékkal mérséklődtek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,7 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,1 százalékos emelkedéséből adódott. Legnagyobb mértékben a műtrágyaárak csökkentek, 15 százalékkal. Az elmúlt évben a termékcsoport árai folyamatosan mérséklődtek, év végére megközelítették a 2010. évi árszintet. 2017 elején az árak növekedni kezdtek, 5,5 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévhez képest.

A takarmányok és a növényvédő szerek ára 6,6, illetve 1 százalékkal mérséklődött. Az energia és kenőanyagok ára 12 százalékkal nőtt, ami az elektromos áram és a fűtőanyag árának stagnálása mellett az üzemanyagárak 19 százalékos emelkedéséből és a kenőanyagárak 2,1 százalékos csökkenéséből tevődött össze. Az állatgyógyászati készítmények ára 1,7 százalékkal volt magasabb.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 4,6 százalékkal nőtt, míg a gépberuházások ára 1,9 százalékkal volt alacsonyabb. Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 100,4 százalék volt – jelenti a KSH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.