BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bronzérmes a magyar kiskereskedelem Európában

Értékben 3,4 százalékkal nőtt a magyarországi kiskereskedelem forgalma 2017 első negyedéve során az előző év azonos időszakához képest a Nielsen által mért élelmiszer- és vegyiáru-piacon. Az európai 0,2 százalékos első negyedévi átlaggal szemben ez kifejezetten magas, egyedül Törökország és Szlovákia fejlődött dinamikusabban. A kontinens így továbbra is „fékezett habzású” lendületet mutat, alacsony növekedésű piac, alig kimutatható emelkedéssel. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen „Growth Reporter” című, negyedévenkénti európai elemzése.

Az első negyedévben csökkent az eladott mennyiség az üzletekben az 2016 utolsó negyedévi enyhe, 0,4 százalékos emelkedést követően 1 százalékot csökkent Magyarországon. A tendencia Európa-szerte hasonló: a kontinensen átlagosan 0,7 százalékos csökkenés következett be. Nálunk az élelmiszerek, háztartási vegyi áruk és kozmetikumok piacán átlagosan 4,4 százalékos volt az árszínvonalnövekedés hatása negyedéves összehasonlításban. Európában átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek az átlagos egységárak.

A hazai élelmiszerpiac összességében értékben 3,6 százalékkal növekedett, míg a vegyi áruk piaca 2,6 százalékkal. Egy év után először történik meg, hogy az élelmiszerpiac növekedése túlszárnyalja a vegyi árukét. „A tavalyi első negyedéves visszafogott növekedés után a negyedik negyedévre elért lendületet tartani tudta a magyar kiskereskedelem. Figyelembe véve, hogy egy sor kategória – az édességek, alkoholos italok és szárazáruk – esetében a húsvéti hatás idén majd csak a második negyedévben érvényesül – ez egy nagyon biztató eredmény” – mondta Homonnai Balázs, a Nielsen kereskedelmi kapcsolatokért felelős vezetője.

A kontinens huszonegy vizsgált országa közül a kiskereskedelem forgalmának legnagyobb arányú növekedését 2017 első negyedévében ismét Törökországban mérték (+11,6 százalék). Majd következik Szlovákia (+3,9 százalék), Magyarország (+3,4 százalék), Ausztria (+2,8) és Csehország (+2,3). Sereghajtó Görögország (-7,3 százalék), előtte áll Finnország (-6), Németország (+1,5), Egyesült Királyság (-1,5) és Dánia (-1,2 százalék). Az öt nagy nyugat-európai piac közül Spanyolország (+2,2) és Olaszország (+0,2) mozgott a pozitív tartományban, míg Franciaországnál negatív a mérleg (-0,8 százalék).

Európában a gazdasági növekedés mértéke 1,9 százalékon állt, amely javulás 2016 első és utolsó negyedévéhez képest. Az elemzők további erősödésre számítanak, a legnagyobb országokban (Egyesült Királyság, Németország és Olaszország) közelgő választásokból fakadó bizonytalan politikai helyzet dacára. Ugyanakkor az árszínvonal stabilan +0,9 százalékos mutatója arra utal, hogy 2017 első három hónapjában alacsony inflációs nyomás érvényesült a kiskereskedelemben. Az öt legnagyobb gazdaság továbbra is a leglassabban fejlődő piacnak számít, és a lendületet még mindig Kelet-Európa viszi előre. Régiónkban a felmért országok mutatója mind pozitív tartományban mozog: Szlovákia (+3,9), Ausztria (+2,8), Csehország (+2,3) és Lengyelország (+0,5 százalék),

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.