BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A látványos hajrá sem segít a román gazdaságon

A hazai össztermék növekedési ütemét tekintve 1989 és 2016 között Románia messze lemaradt a régiótól, a GDP ez idő alatt megnégyszereződött ugyan, de a bolgár gazdaság 4,1-szeresen, míg Lengyelország, Csehország és hazánk gazdasága 5-7-szeresen bővült.

 

A nyugat-európai gazdaságok messze lehagyták a régiónkat az egy főre jutó GDP tekintetében, bukaresti gazdasági szakértők olyan mutatókat igyekeztek felkutatni, amelyek alapján a román gazdasági növekedés is igazolható – írja a Ziarul Financiar, idézve A GDP-n túl: fejlődés és jólét elnevezésű konferencián elhangzottakból. Az eseményt az amerikai Aspen Intézet szervezte Bukarestben.

A hazai össztermék növekedési ütemét tekintve 1989 és 2016 között Románia messze lemaradt a régiótól, a GDP ez idő alatt megnégyszereződött ugyan, de a bolgár gazdaság 4,1-szeresen, míg Lengyelország, Csehország és hazánk gazdasága 5-7-szeresen bővült. Keleti szomszédunk GDP-je 1989-ben 42,6 milliárd euró volt, miközben Lengyelországé 64,3 milliárd eurót tett ki, azaz 50 százalék volt a különbség. Tavaly év végére Románia összterméke 169,4 milliárd euróra nőtt, a lengyeleké viszont már 432,4 milliárd eurót tett ki, vagyis ma már két és félszer nagyobb. Románia egy főre jutó GDP-je 8000 euró, ami nominálisan alig a negyede a német vagy a francia összterméknek. Ma a románok 59 százaléka állítja, hogy elégedett az élete alakulásával, miközben az Európai Unió 15 legfejlettebb államában ez a mutató 83 százalékon áll.

Ennek ellenére Serban Toader, a KPMG Romania üzleti tanácsadó szakértője azt állítja, hogy a román és a nyugati gazdaságok fejlettségi szintjei között kisebb a különbség, mint ami az egy főre jutó GDP-ből következne. Mint az elemző rámutatott, az ENSZ emberi fejlődési indexe (Human Development Index, HDI) Romániában 0,793, míg Németországban 0,916. Egy másik mutató szerint, amely az országok jólétét jelzi (Legatum Prosperity Index) Románia 61,67 pontot kapott, míg a németek 76,83 pontot. Toader úgy vélte, ezek a mutatók is jelzik, hogy Románia és a nyugati országok között már nem olyan szembetűnő a különbség.

Más kérdés, hogy a legelemibb mutató egyike szerint a román háztartások alig 42 százaléka volt csatlakoztatva vezetékes víz- és csatornahálózatra 2016 végén, miközben ez az arány Németországban 99 százalék.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.