BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az élelmiszer-adalékokkal is csalnak

Az utóbbi időszak büntetőügyeiben többször próbáltak élelmiszer-adalékokkal forgalmiadó-csalást elkövetni az idehaza működő illegális csoportok – írja a Magyar Idők.

Étolaj, cukor, kávé, esetleg műtrágya vagy élelmiszer-adalék – az utóbbi időszak büntetőügyeiben ezekkel a termékekkel próbáltak meg legtöbbször forgalmiadó-csalást elkövetni az idehaza működő illegális csoportok – írja a Magyar Idők. A lapa témával kapcsolatban megszólaltatta Sors Lászlót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozóinak munkáját irányító helyettes államtitkárát is, aki elmondta: az árucikk valójában nem annyira lényeges, az elkövetők ugyanis nem ragaszkodnak egy-egy termékféléhez, nekik csak az illegális profit a lényeg.

Szerencse ugyanakkor, hogy a csalás lehetősége manapság egyre nehezebb, mivel az utóbbi időben több intézkedés is született a költségvetést megkárosító cselekmények visszaszorításáért. A helyettes államtitkár szerint ez annak köszönhető, hogy a NAV idén új módszert alkalmaz az áfacsalók ellen. „A hivatal emberei megfigyelik például azoknak a termékeknek az árát, amelyekkel gyakran követnek el visszaélést. A feltűnően alacsony ár így könnyebben kiszúrható. Emellett a hivatal folyamatosan egyeztet az irreálisan magas hasznot elérő, konkurenciát is ismerő ágazati szereplőkkel, szakmai szervezetekkel” – mondta a politikus.

Sors végül megjegyezte: az új, összehangolt módszer révén tulajdonképpen meg lehet mondani, hogy egyes kényes termékeknél adott pillanatban hány áfacsalással foglalkozó bűnszervezet működhet az országban. Ezekre aztán a hatóság minden rendelkezésére álló eszközzel lesújt: büntető- és adóigazgatási eljárás indul ellenük, aminek során a hiányzó adó fedezeteként az érintett szervezetek és magánszemélyek vagyonát is lefoglalja a NAV – fűzte hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.