BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugorhattak a beruházások: fontos adatok érkeznek a héten

Több kiemelkedően fontos makroadat is érkezik a héten a magyar és az eurózóna gazdaságáról, illetve az Egyesül Államokból.

A hétfő csendes napnak ígérkezik makrogazdasági szempontból, a piacok azonban Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének parlamenti beszédére figyelhetnek. Kedden a magyarországi beruházások első negyedéves alakulásáról kaphatunk képet, az elemzők többsége pozitív meglepetésre számít. Az idei évre vonatkozó, 3,9 százalékos GDP-bővülési előrejelzésünk fontos eleme, hogy a 2016-os összeomlást (–15,5 százalék) követően idén közel 20 százalékkal bővül majd éves összevetésben a beruházási teljesítmény – véli Dunai Gábor, az OTP makroelemzője. A szakértő szerint már az első negyedévben is magas pozitív index jöhet, részben a 2016. első negyedévben látott meredek zuhanás miatt. A hosszú távú kilátások szempontjából kedvező, hogy míg 2016-ban szinte teljes egészében az EU-források lehívásának megállása okozta a beruházások visszaesését, a tavalyi harmadik negyedévtől újraindult, idén pedig gyorsul az EU-s források lehívása. A költségvetésben meglévő mozgástér miatt tavaly év végén közel 1000 milliárd forintnyi forrás áramlott a magánszektorba. Tavaly rég nem látott összegű működő tőke érkezett az országba, amely beruházásokat is finanszíroz. Végül – talán a legfontosabb szempont – hosszú évek után általánosan meglódulhatnak a magánberuházások: mind a lakossági, mind a nem lakóingatlanok piacán olyan folyamatokat látunk (építési engedélyek száma, üresedési ráták, hitelfolyósítás), amelyek érdemi aktivitást jeleznek. Az egyes területeken egyre égetőbb munkaerőhiány is a beruházások felé tereli a magasabb keresletet kiszolgálni igyekvő cégeket – írja elemzésében Dunai.

A hét másik kiemelten fontos adata az eurózónából, illetve az Egyesült Államokból érkezik: az Eurostat közzéteszi a májusi fogyasztói árindex és a munkanélküliségi ráta alakulását, de képet kaphatunk az amerikai foglalkoztatottságról és a bérekről is. A hónap utolsó napján közlik az eurózóna májusi inflációs mutatóit és az áprilisi munkapiaci adatokat. Az 1,9 százalékos (év/év) áprilisi adat után az infláció várhatóan 1,5 százalékra lassul, mivel az olajárak emelkedtek a bázisidőszakban, és a maginflációban is csökkenést várnak. Ugyanakkor a CPI visszaesése várhatóan csak rövid életű lesz – prognosztizálja Váradi Beáta, az OTP makrogazdasági elemzője. A munkapiaci kondíciókban javulást láthattunk az első negyedévben, miután a 9,5 százalékos munkanélküliségi ráta mellett a foglalkoztatottak száma már alig marad el a 2008-ban mért csúcstól. A vártnál gyorsabban csökkenő munkanélküliség, a fogyasztás és a beruházások bővülési ütemének gyorsulása felfelé mutató kockázatot jelent a 2017-es növekedési kilátásokra.

Az Egyesült Államokból pénteken érkező májusi munkapiaci statisztika esetében a nem mezőgazdasági álláshelyek változására vonatkozó adatra lesz érdemes figyelni, amely márciusban szokatlanul gyenge lett – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ha a kedvező áprilisi adatot követően májusban is az elmúlt egy év 180 ezer fős átlaga körüli emelkedést láthatunk, az megerősíti, hogy a márciusi csak egyszeri visszaesés volt. Az előrejelzések szerint a bérdinamika májusban is 2,5 százalék volt (év/év), a munkanélküliség pedig továbbra is a Fed által a munkanélküliség természetes rátájának tekintetett 4,7 százalék alatt van, így a most érkező adatok a várakozások szerint nem változtatnak majd a munkapiacról alkotott optimista képen. Ám ha a számok csalódást okoznak, az hűtheti a Fed júniusi kamatemelésére vonatkozó várakozásokat, amelynek esélyét jelenleg több mint 80 százalékra becsüli a piac.

Az euró-dollár árfolyam várható alakulásáról Kecskeméti István, az OTP technikai elemzője kiemeli: az árfolyam két hete áttörte a fontos hosszú távú csökkenő trendet. Nyitva maradt egy rés (1,0777–1,0819 között), ami fontos jelzés a long trend szempontjából. Az első erős ellenállás, 1,1230 megállította egyelőre. A szakértő két lehetséges forgatókönyvet vázol: az árfolyam tovább oldalaz néhány napot, és ezek után újra emelkedni kezd, vagy visszateszteli az 1,10 környéki szinteket. Alapvetően a long oldal keresendő, az 1,10 mint kitörési szint visszatesztelése lehet ideális long belépő – véli Kecskeméti István.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.