BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több az önálló vállalkozás

A tavalyi év végén Magyarországon 1 millió 697 ezer regisztrált vállalkozás volt, 6 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások számának csökkenése tovább folytatódott, az önálló vállalkozók köre azonban nagyobb mértékben bővült, ennek a következménye az emelkedés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A tavalyi év végén Magyarországon 1 millió 697 ezer regisztrált vállalkozás volt, 6 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások számának csökkenése tovább folytatódott, az önálló vállalkozók köre azonban nagyobb mértékben bővült, ennek a következménye az emelkedés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A nyilvántartásban szereplő önálló vállalkozók száma 2016 végén 1 millió 157 ezer volt, 2,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások száma 540,5 ezer volt, 20 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások számának mér­séklődése jogszabályi változásokkal magyarázható a KSH szerint: a 2014. március 15-én hatályba lépett új polgári törvénykönyv kötelezővé tette a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének 3 millió forintra emelését.

A csökkenés elsősorban a társas vállalkozások héttizedét kitevő korlátolt felelősségű társaságok számának 3,1 százalékos mérséklődéséből adódott, ami a törzstőkeemelés következménye volt. A gazdasági társaságok közül 2016-ban, az egy évvel korábbihoz hasonlóan, csupán a részvénytársaságok száma nőtt, 3,4 százalékkal, a betéti társaságok csaknem 6, a közkereseti társaságok száma 9 százalékkal csökkent – a visszaesés évek óta tart.

Országos átlagban ezer lakosra 173 vállalkozás jutott, 55 társas vállalkozás és 118 önálló vállalkozó. A társas vállalkozások mutatója csupán Közép-Magyarország térségében múlta felül az országos átlagot. Önálló vállalkozók esetében – a mezőgazdasági őstermelők nagy száma miatt – átlagot meghaladó a mutató értéke az Alföldön és Dél-, illetve Nyugat-Dunántúlon.

A vállalkozások fő tevékenység szerinti megoszlása az előző évhez hasonlóan alakult: 28 százalékuk a mezőgazdaságban tevékenykedett, további jelentősebb ágazatok az ingatlanügyletek (13,2 százalék), a kereskedelem (11,2 százalék), valamint a szakmai, tudományos tevékenység (jogi, számviteli, adótanácsadói, mérnöki tevékenység 10,9 százalék).

Az újonnan regisztrált vállalkozások száma 2016-ban 112 ezer volt, 5,8 százalékkal több, mint 2015-ben. Mind a társas vállalkozások, mind az önálló vállalkozók száma emelkedett: 5,1, illetve 6 százalékkal. Az önálló vállalkozók körében újonnan nyilvántartásba vett egyéni vállalkozók száma ennél is nagyobb mértékben, 13 százalékkal nőtt.

A társas vállalkozások körében indított felszámolási eljárások száma 2016-ban 7500 volt, ez az előző évben indult eljárások nyolctizede, így a 2012–2014-ben regisztrált emelkedés után a 2015-ben indult csökkenés folytatódott 2016-ban is. A megszűnt szervezetek száma 2016-ban 111 ezer volt, ebből 106 ezer vállalkozás és 4 ezer nonprofit szervezet. A megszűnések száma 9,2 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Mind a társas, mind az önálló vállalkozók megszűnései elmaradtak az előző évi magasabb bázistól, aminek hátterében mindkét esetben jogszabályi változások álltak: a törzstőke emelése a kft.-k esetében, illetve a működésüket öt éve szüneteltető egyéni vállalkozók törlése a nyilvántartásból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.