BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőttek az ipari termelői árak

Májusban 2,7 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az előző év azonos időszakához képest, az áprilisi 4,4 százalékos növekedés után – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal magasabbak voltak. Ezen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai – a kőolaj világpiaci árváltozásának hatására – 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az energiaipar – villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – árai 0,4 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipar exportértékesítési árai 1,7 százalékkal nőttek az előző év májusához képest. Ezen belül a 95,1 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipari árak 1,7, a 4,6 százalékos súlyú energiaipar árai 1,3 százalékkal emelkedtek.

Májusban belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – a kőolaj kitermelésében és feldolgozásában történt világpiaci árnövekedés miatt – 4,8, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,5 százalékkal emelkedtek.

Január-májusban a belföldi értékesítés árai 5,9, az exportértékesítéséi 2,4 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal magasabbak voltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.