BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak látszólag áramlik a tőke Ukrajnába

Az Ukrán Nemzeti Bank jelentése szerint az elmúlt évben négymilliárd dollárt tett ki a külföldről beáramló befektetések összege.

Miközben a kijevi kormányilletékesek a befektetési kedv növekedéséről beszélnek, Makszim Goldarb pénzügyi szakértő felhívja a figyelmet, hogy a számok nem tükrözik híven a reális helyzetet.

Az Ukrán Nemzeti Bank jelentése szerint az elmúlt évben négymilliárd dollárt tett ki a külföldről beáramló befektetések összege, ami az elmúlt három év legjobb mutatója. Csakhogy a kép ennél árnyaltabb, hívja fel a figyelmet Makszim Goldarb. Kiemeli, ebből kétmilliárd dollárt a külföldi anyabankok – elsősorban az orosz tulajdonú pénzintézetek – áramoltattak az ukrajnai leányfiókjaikba, teljesítve a kijevi jegybank kötelező feltőkésítésre vonatkozó előírását. További egymilliárdot tett ki az az összeg, amelyet az ukrajnai vendégmunkások juttattak haza, legalábbis hivatalos csatornákon keresztül, merthogy a valóságban ennek legalább a háromszorosát küldik családjaiknak a kint dolgozók. Az elemző arra figyelmeztet, ha ezeket a tételeket kivonjuk, már csak egymilliárd dollár terjedelmű invesztícióról beszélhetünk.

Összehasonlításul: a 2014-es euromajdanos fordulatot megelőző két évben, 2012-ben és 2013-ban még 13 milliárd dollár tiszta befektetés érkezett az országba. A szakértő úgy véli, ahhoz, hogy Ukrajna ismét vonzóvá váljék a külföldi befektetők számára, három alapvető dolognak kell teljesülnie. Véget kell vetni a kelet-ukrajnai háborúnak, világos és átlátható adószabályozás szükséges, valamint csökkenteni kell az adóterheket, és biztos törvényi garancia kellene a magánvagyon védelmére, mert manapság még nem ritka, hogy az állam rátenyerel a privátszférára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.