BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adókedvezmény segíti a magasabb mobilitást

A 2018-as adótörvények értelmében jövőre még többen vehetik igénybe az adómentes albérlet-támogatást.

A 2018-as adótörvények értelmében jövőre még többen vehetik igénybe az adómentes albérlet-támogatást. A mobilitáscélú lakhatási támogatást a munkaviszony létrejöttét követő 5 éven keresztül adhatja a munkáltató változó mértékben a dolgozónak. A foglalkoztatás első 24 hónapjában adómentesen havonta a minimálbér 40 százalékáig terjedhet idén a juttatás, míg jövő januártól ez már 60 százalékig terjedhet. A 2018-ra várható 138 ezer forintos minimálbér esetén ez havi 82 800 forintos adómentes juttatást jelenthet – közölte Fata László cafeteria-szakértő. A foglalkoztatás második 24 hónapjában a juttatás idén a minimálbér 25, jövőre 40 százalékáig terjedhet. Ezt követően még 12 hónapig 15 százalékos támogatás adható adómentesen, ez jövőre 20 százalékra emelkedik.

Magyarországon csak minden tizedik ember költözik el más településre új munkahely miatt. A Budapest Bank kutatása szerint a magyarok továbbra sem túl rugalmasak: 65 százalékuk jelenleg is az első ingatlanában él.

Az egyre nagyobb munkaerőhiány miatt az idei évtől jelentős, a mobilitást segítő adókedvezményeket vezettek be, hogy többen vehessék igénybe a juttatásokat. Módosult a lakhatási támogatás feltételrendszere: a munkavállaló állandó lakhelye minimum 60 km-re legyen a munkavégzés helyétől, vagy az ingázásnak minimum 3 órásnak kell lennie. A lakhatási támogatás 100 ezer forintig érvényesíthető lakásbérlésnél – ebbe az albérleti díj mellett a közüzemi díjak is beletartoznak. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint eddig a legtöbb kérelmet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyében nyújtották be. A munkavégzés helye a fővárosra, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyére koncentrálódik. Idén a kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelték a saját gépkocsival történő munkába járáshoz elszámolható üzemanyagköltség-térítés összegét is. Pontosították a munkásszállás fogalmát, s költségeit levonhatóvá tették az adóalapból. 2017-ben a mobilitás elősegítésére 10 milliárd forintnyi adókedvezményben részesülnek a munkáltatók és a munkavállalók.

Terméktámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.