BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: ha nem magától esik a forint, akkor Matolcsyék gyengítik majd

Ha a forint visszatalál a gyengébb, korábbi 310 körüli szintekre az euróval szemben, úgy a jegybanktól csak visszafogottabb intézkedéssorozatot várhatunk.

A forint nyári erősödése miatt a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyíltan beszél arról, hogy tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat. Az MNB azután szólalt meg, hogy az euróért már csak 302 forintot kellett adni a devizapiacon.

Ha a forint magától visszatalál a gyengébb, korábbi 310 körüli szintekre az euróval szemben, úgy a jegybanktól csak visszafogottabb intézkedéssorozatot kell várnunk. Amennyiben szükségesnek látja a jegybank, úgy eléggé sok minden áll rendelkezésére ahhoz, hogy ismét rontsa a forint attraktivitását a piacon – vélik a Raiffeisen Bank elemzői. Szerintük kérdéses, hogy szükség lesz-e további lazításra.

Az árfolyam egyelőre visszakerült 305 fölé, de a 306-tal – ami éppen a kulcsszintet jelenti a csökkenő trend végéhez – már nem bír. A Raiffeisennél azt gondolják, hogy ha nem „magától, illetve a külső környezet miatt”, úgy majd a jegybanki lépésekkel, azaz a további, esetleg újabb lazításokkal vissza fog térni a forint a gyengébb szintekre. Emiatt őszre, illetve az év végére 310-es euró/forintot várnak. (A forint ersőödése Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint is csak átmeneti lesz, az árfolyam akár 315 forintig is elmehet a következő hónapokban. Németh véleményét a témában itt olvashatja.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.