BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős könnyebbséget hozott idén a polgároknak az e-szja

Sikeresen debütált az e-szja program – az adózók többségének válláról levette a bevallás terhét a NAV.

A bürokráciacsökkentés egyik legszembetűnőbb változása az adózás terén valósult meg. A személyi jövedelemadónál a korábban ígértnél is nagyobb léptékű egyszerűsítés következett be. Ez gyökeres változást hozott, hiszen a 2016-os jövedelemről már nem az adózó, hanem alapesetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítette el a bevallást, s a polgároknak csak abban az esetben volt tennivalójuk, ha valamilyen hibát találtak, esetleg nem automatikus adókedvezményt akartak igénybe venni.

Az adózók főleg a családi adókedvezmény érvényesítéséért módosítottak
Forrás: VG

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a NAV 3,8 millió magánszemélynek küldött bevallási tervezetet. A munkáltatók 630 ezer alkalmazottjuknak készítették el az adóbevallását, míg nagyjából 300 ezer vállalkozónak – mivel a céges bevételekről is számot kellett adniuk – maguknak kellett elkészíteniük a bevallást. Hogy itt érdemi bürokráciacsökkentésről van szó, azt jól mutatja, hogy Tállai András adóügyekért felelős államtitkár tájékoztatása szerint az e-szja-rendszeren keresztül elektronikusan eljuttatott bevallási tervezeteket 433 ezer adózó hagyta jóvá, és mindössze 158 ezren módosítottak rajtuk. Utóbbiak is leginkább az év közben nem érvényesített családi adókedvezmény igénybevétele, illetve a családi állapotukban bekövetkezett változás miatt egészítették ki az adatokat. A szabályok értelmében a reakció nélkül hagyott bevallási tervezeteket elfogadottnak tekintette a NAV, így – a már említett 433 ezer bevallással együtt – 1,9 millió magánszemély válláról vette le a hivatal az szja-bevallás kitöltésével járó adminisztrációs terhet.

A webes kitöltés során az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező adózóknak arra is lehetőségük nyílt, hogy adófizetési kötelezettségüknek online bankkártyás fizetéssel (VPOS) tegyenek eleget. Ezt a fizetési módot – melynek révén azonnal teljesült a fizetési kötelezettség – több mint 18 500 adózó alkalmazta. Az új webes felületen az szja 1+1 százalékáról 405 ezer magánszemély rendelkezett.

A NAV értékelése szerint a magánszemélyek pozitívan fogadták a személyi jövedelemadó új bevallási módját. A közvetlen visszajelzések szerint egyrészt üdvözölték, hogy az adóbevallási tervezet elkészítésével a hatóság jelentős adminisztrációs terhet vett le az emberek válláról, másrészt elismeréssel szóltak az új online felület adózóbarát kialakításáról, a letisztult, átlátható megjelenítésről és a közérthető nyelvezetről. A vélemények szerint az e-szja-bevallás valóban tükrözi a NAV megújult szemléletét, és filozófiaváltást jelent az adóztatásban.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.