BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni elemzők: gond lehet a magyar versenyképességgel

A forint nominális árfolyama mellett a bérkiáramlás hajtotta infláció is jelenthet versenyképességi gondokat – állítják londoni elemzők.

Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a magyar gazdaság külső versenyképességét nemcsak a forint nominális árfolyama, hanem a gyors ütemű bérkiáramlás és az ebből eredő inflációs nyomás is károsíthatja, és ez a magyar jegybank jelenlegi enyhítési alapállásával szemben előbb-utóbb monetáris szigorítást tehet szükségessé.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedden bemutatott tanulmánya kiemeli, hogy a forint április vége és augusztus vége között 3,5 százalékkal erősödött az euróhoz képest. A magánszektorbeli bérszint azonban júniusban 13,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, márpedig a bér- és az árdinamika is kulcsszerepet játszik a versenyképességben, nemcsak a nominális forintárfolyam – fejtegetik a ház londoni elemzői.

https://www.vg.hu/gazdasag/celt-ertek-matolcsyek-lazitassal-2-624297/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.