BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: nagyot nőtt a fizetési mérleg többlete

Az idei második negyedévben 1,750 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg többlete, 798 millió euróval több az előző negyedévinél – jelentette szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az ország pénzügyi helyzetét a külfölddel szemben jellemző, úgynevezett finanszírozási képesség -, amit a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege mutat – több mint 2 milliárd euróval, az első negyedévi 1,090 milliárdról 3,122 milliárd euróra emelkedett. A tőkemérlegben ugyanis az első negyedévi 141 millióról csaknem tízszeresére 1,391 milliárdra ugrott az uniós tőketámogatásokból befolyt összeg.

A fizetési mérleg többletének növekedése az áruforgalomhoz kapcsolódó fizetésekből ered, az aktívum 781 millió eurós emelkedéssel duplájára, 1,478 milliárd euróra szökött fel, de 228 millióval emelkedett a szolgáltatások külkereskedelmének többlete is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.