BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A negyedik legjobbak vagyunk az unióban

Elemzők szerint a 3,5-4 százalékos munkanélküliség lényegében a teljes foglalkoztatottságot jelenti. Most inkább szerkezeti változtatásra van szükség, azért, hogy tovább növekedjen a versenyszférában dolgozók száma.

Magyarországon 2010-ben 3,6 millióan dolgoztak, 2017-re a 4,4 millió főt is eléri a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta tíz évvel ezelőtt 11,8 százalékon állt, ma 4,2 százalékos – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Forrás: VG

A legfrissebb KSH-adatok szerint a 20–64 éves korcsoportban –, amelyre az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki az Európa 2020 stratégiában – a magyarországi foglalkoztatási ráta 1,6 százalékponttal, 73,5 százalékra nőtt.

2010 óta 724 ezer fővel többen dolgoznak Magyarországon, közülük több mint félmillióan a versenyszférában helyezkedtek el. A munkanélküliségi ráta a 15–24 éves korosztályban egy év alatt 2,3 százalékponttal 11,0 százalékra mérséklődött, ez az európai átlagnál jobb adat.

Uniós összevetésben júliusban a legalacsonyabb, 2,9 százalékos munkanélküliségi rátát Csehországban regisztrálták, ezután Németország következik 3,7 százalékos munkanélküliséggel, Málta áll a dobogó harmadik fokán. Magyarország csak egy hellyel csúszott le a dobogóról a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi adattal, hazánkban júliusban 4,2 százalékos volt a munkanélküliek aránya. Az unióban a legmagasabb munkanélküliség Görögországot sújtja, ott a munkaképes korúak közel 22 százalékának nincs állása.

Magyarországon a második negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel csökkent, így 2017 nyarára ismét 200 ezer fő alá mérséklődött.

Elemzők szerint az aktívak számának további emelkedése várható a közeljövőben, ha a nyugdíjas-szövetkezetek is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A foglalkoztatás is tovább emelkedhet, és a munkanélküliségi ráta is közelebb kerülhet a 4 százalék alatti szintekhez az év második felében. Most már arra kell koncentrálni, hogy szerkezeti változtatásokkal növekedjen a versenyszférában dolgozók száma. Ebben az segíthet, ha a közfoglalkoztatottak 200 ezres táborából és az állami szférából minél többen helyezkednek majd el a versenyszférában, akár átképzések, oktatási programok segítségével.

Terméktámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.