BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhúzódó alkudozások jönnek

Irigylésre méltó helyzetben van Csehország gazdasága, a szétforgácsolt belpolitika hosszú koalíciós alkudozásokat vetít előre.

Megkezdődnek ma a két napig tartó parlamenti választások Csehországban. A gazdaság jó állapotban van, a Dun & Bradstreet nemzetközi tanácsadó cég a gazdasági növekedés idei ütemét szeptemberben 2,7 százalékról 3 százalékra módosította, jövőre pedig 2,5 százalék helyett 2,7 százalékos ütemet vár.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliek aránya szeptemberben történelmi mélypontra, 3,8 százalékra zuhant. A maximális fordulatszámon teljesítő ipar sorra teremti az új állásokat, a 10,3 milliós Csehországban napjainkban 206 ezer munkahely betöltetlen, azaz minden egyes munkahelyre alig két állástalan esik. Az átlagbérek lendületesen nőnek, elérve a 29 500 koronát, ami átszámítva 1130 euró feletti bruttó fizetés.

Az összeférhetetlen ember hírében álló Babis koalícióképessége meglehetősen mérsékelt
Forrás: AFP

A második negyedév végére a bérnövekedés éves üteme elérte a 7,6 százalékot, ami inflációtól megtisztítva még mindig 5 százalék feletti ütem – utoljára 2007-ben mértek ilyen gyors reálbér-növekedést. Nem véletlen, hogy a visegrádi négyek csoportjában a cseh társaságok a legoptimistábbak. A megkérdezett cégek 85 százaléka a következő hat hónapban újabb beruházást tervez – derül ki az Antal International tanácsadó cég 700 vállalatot érintő felméréséből.

A felsoroltak ellenére a cseh belpolitikai térkép több mint kusza. Akár nyolc párt is bekerülhet a parlamentbe, amelyek között olyan új és különc formációk is felbukkannak, mint a Kalózpárt és a Tokióban cseh anyától született Tomio Okamura vezette iszlám- és unióellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű párt – mindkettőt rendre az 5 százalékos parlamenti küszöb felett mérik. A fő gondot azonban az idén a kabinetből kibuktatott pénzügyminiszter, a dollármilliárdos Andrej Babis jelenti, akiről még nem tudni, hogy kormányfői bársonyszék vagy bíróság vár rá.

A szlovák származású, a vezető cseh politikai napilapokat felvásárló, ezért cseh Berlusconinak titulált politikus ellen a rendőrség büntetőjogi eljárást kezdeményezett uniós forrással való visszaélés vádjával. A népszerűségi lista élén álló ANO mozgalom kormányfőjelöltjének másik problémája, hogy 1989 előtt tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának (KSC), ráadásul neve felbukkant az egykori kommunista állambiztonsági szolgálattal együttműködő személyek listáján is. Babis pártját korábban 30 százalék körül mérték, ám a pártelnök rendőrségi ügye és valószínűsíthető titkosszolgálati múltja miatt az ANO legutóbb a Median közvélemény-kutató társaság szerint már csak 25 százalékot kapott.

A most kormányzó szociáldemokraták némileg szintén gyengültek, a CSSD-re 12,5 százaléknyian adnák a voksukat, a kommunisták (KSCM) ugyancsak visszaestek, egy hónap leforgása alatt 12,5 százalékról 10,5 százalékra. Az egykor Václav Klaus által alapított jobboldali ODS csak 9 százalékon mozog. Az összeférhetetlen ember hírében álló Babis koalícióképessége meglehetősen mérsékelt, ezért a vokscsatát követően – a szétforgácsolt belpolitikai mező miatt is – várhatóan hosszúra nyúló kormánykoalíciós tárgyalások következnek Prágában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.